Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár motoru osobního auta u obce Martinice

Dne 26. 5. 2009 v 07:13 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta mezi Fryštákem a Holešovem. Pro neupřesnění místa zásahu vyslal operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo dvě jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Holešova, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů Holešov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u obce Martinice došlo k požáru motoru osobního auta Š Favorit.

Řidič za jízdy zpozoroval kouř a s vozem zastavil u krajnice. Z auta stačil vystoupit a jen sledoval, jak začíná rychle hořet motorový prostor. Sám také na pomoc zavolal hasiče a čekal na jejich příjezd.

Jen krátce na to byl svědkem bleskové pomoci jednoho z motoristů, který zastavil v malé koloně aut. Ten přiběhl k hořícímu vozu, na majitele zavolal ať nezvedá kapotu a sám požár velmi rychle uhasil. K hašení použil svůj vlastní práškový hasicí přístroj, který ponechal na místě a se slovy: „Spěchám, musím jet", odjel pryč.

Jen díky jeho rychlé a obětavé pomoci nedošlo k rozšíření plamenů mimo motorový prostor a na celý vůz. Překvapený majitel si ani nestačil poznamenat jeho jméno.

Po příjezdu hasičů byl už požár uhašen. Auto bylo preventivně překontrolováno a zajištěno proti dalšímu případnému rozhoření nebo úniku provozních kapalin. Hasiči vůz také odtlačili z komunikace, aby uvolnili dopravu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Při jízdě došlo ke vznícení výparů benzinu a k následnému požáru. Způsobenou škodu si majitel vyčíslil na 4.000 Kč. Za záchranu celého auta však může děkovat neznámému řidiči.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet