Čtvrtek 19. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zachvátily pilu v Roztokách u Semil, zasahovalo osm jednotek

Požár pily na úpatí Krkonoš a Jizerských hor v obci Roztoky u Semil byl hasičům ohlášen v neděli 18. 3. 2018 deset minut po půlnoci. Na místo vyslal operační důstojník celkem osm jednotek hasičů s osmi cisternovými vozy a jedním kusem výškové techniky.

Profesionální hasiči vyjeli ze Semil a Jilemnice, z dobrovolných jednotek pomáhali hasiči z Roztok, Jablonného n. Jizerou, Rokytnice n. Jizerou, Vysokého n. Jizerou, Zlaté Olešnice a Jílového u Držkova.

Už v době příjezdu jednotek šlo o požár velkého rozsahu a vedle hašení haly bránili hasiči možnému rozšíření na další vedle stojící objekt. Požár o rozloze 25 × 20 metrů hasily jednotky třemi útočnými „C" proudy.

Na dvou blízkých rybnících zřídily čerpací stanoviště vody. Tím se jim podařilo ustálit dodávku hasiva a do 1,5 hodiny od vyhlášení poplachu požár lokalizovat. Výrobní halu se bohužel nepodařilo zachránit a došlo k částečnému zřícení celé její konstrukce.

Příčina požáru je ve spolupráci s policií stále v šetření. Předběžně odhadnutá škoda je vysoká, a to vzhledem k tomu, že se v hale nacházely drahé stroje na opracování dřeva. Majitel škodu vyčíslil na zhruba 2 miliony korun.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet