Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranný systém zmešká olympiádu

Odborový svaz hasičů FBU (Velká Británie) varuje, že projekt v hodnotě 1,4 milionu liber na vylepšení výjezdového systému záchranných služeb je ve skluzu za harmonogramem a překročil rozpočet. Plánovalo se, že tento systém bude funkční rok před olympiádou 2012, zaběhnutý a připravený reagovat na havarijní situace. Bohužel, dokument který pronikl do celostátních novin Observer odhaluje, že se asi nestihne olympiáda.

Odborový svaz hasičů FBU (Velká Británie) varuje, že projekt v hodnotě 1,4 milionu liber na vylepšení výjezdového systému záchranných služeb je ve skluzu za harmonogramem a překročil rozpočet.

Ilustrační foto

Plánovalo se, že tento systém bude funkční rok před olympiádou 2012, zaběhnutý a připravený reagovat na havarijní situace. Bohužel, dokument který pronikl do celostátních novin Observer odhaluje, že se asi nestihne olympiáda.

Systém operačního řízení FiRe je vybudovaný kolem devíti regionálních středisek a sdružuje v sobě mnoho již existujích menších základen. Nicméně, tato regionální střediska jsou ještě prázdná a ženou do výše obrovské náklady za pronájem, zatímco starý systém pokračuje dál jako dříve. Původně se zamýšlelo, že systém budo dokončen do roku 2007, ale předpokládané cíle se zpozdily o několik let.

Matt Wrack, generální sekretář FBU k tomu říká „Tento projekt je skandální utrácení veřejných peněz a další zpoždění to ještě zhorší." „A to se děje v době, kdy se hasičské a záchranné sbory dívají na vážné škrty kvůli nedostatku peněz."

„A tak daňoví poplatníci subvencují další selhávající projekt informační technologie (IT), protože vláda je příliš v rozpacích a zmatená, než aby připustila, jak zle se věci mají. Jestliže chtějí ušetřit peníze, měli by tento projekt zavřít dřív, než se to zhorší."

Teprve až bude kompletně hotový, bude FiRe systém monitorovat všechna pohotovostní záchranná vozidla a bude pomáhat operátorům co nejlépe využít dostupné prostředky.

22. června 2009
Matthew Sparkes

Výběr z komentářů:

To je ale utrácení! Proč pronájem? Tyto objekty budou používány desítky let, i když budou modernizovány a upravovány. Ze strany vlády je to typicky špatný management.

Prostě nechápu, jak to ta vláda dělá. Každý čtenář Private Eye vám řekne, že kdykoli se pokoušejí realizovat IT projekt, jsou na denním pořádku zpoždění a masívní překročení nákladů. Dokonce i takové netechnologické projekty jako stadion ve Wembley a všechno co má něco společného s olympiádou, padá do stejného bahna.

Soukromý sektor umí odvést svoje dílo včas a v souladu dokonce i s menším rozpočtem. Co to je za vládu, když neumí dělat pořádně jednoduché věci. Víme, mají svoje oblíbené IT konzultantíčky, kteří průběžně vyzobávají věci (Capita, EDS, PwC). Takže, není načase, aby tato vláda skončila a podívala se na svůj rejstřík?

Existuje staré rčení, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Zdá se, že to zní velice pravdivě v případě této beznadějné a nekompetentní bandy blbců řídících vládu a civilní ochranu.

Vybráno z webu FBU
Přeložil Milan Skalník

Převzato z webu OSH



-swo-

Sdílet