Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Další obětí je velitel dobrovolných hasičů

Velká voda opět řádila v nejsevernějším cípu Olomouckého kraje. První hlášení na operační středisko HZS Olomouckého kraje přišlo včera v 17:30 hodin ze Supíkovic. Od té doby jsou jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči nepřetržitě v terénu. Jeden z velitelů JSDH přišel u zásahu o život.

Velká voda opět řádila v Olomouckém kraji. Tentokrát v nejsevernějším cípu našeho kraje. První hlášení na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje přišlo včera v 17:30 hodin ze Supíkovic. Od té doby jsou jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči nepřetržitě v terénu. Nejdříve vyjížděli jednotku z okresu Jeseník, poté se na pomoc přidaly také jednotky z okresu Šumperk, záchranáři ze Záchranného útvaru Hlučín a vojáci Armády ČR z Přáslavic. Celkem bylo na záchranné práce nasazeno 293 hasičů.

ilustrační foto

Celou noc hasiči zachraňovali a evakuovali osoby. Zachráněno bylo 64 osob, evakuováno 150 osob. Největšími evakuacemi byl dětský tábor v České Vsi – 45 osob, restaurace ve Staré Červené Vodě – 65 osob. Dalšími činnostmi hasičů bylo zpevňování hrází, zajišťování nouzového ubytování obyvatelstva. 

Voda poničila také komunikace:

Železniční trať mezi Hukovicemi a Velkou Kraší je podemletá a neprůjezdná.

Silnice Lipová-lázně (pomezí) – Javorník – neprůjezdná. Objízdná trasa: Jeseník – Česká Ves – Supíkovice – Kunětice – Bernatice – Javorník.

Silnice Tomíkovice – Vidnava – neprůjezdná.

Silnice Bernatice – Vlčice – neprůjezdná.

Silnice Bernatice – Uhelná – neprůjezdná.

Silnice Skorošice – Kobylá – špatně průjezdná.

Podle našich informací si záplavy na Jesenicku zatím nevyžádaly žádnou oběť. Pohřešován je však velitel jedné dobrovolné jednotky. Na místo vyrazil vrtulník s termovizí, aby ho našel. Zatím však všechny pokusy byly neúspěšné.

6:00 hodin – zasedá povodňová komise Olomouckého kraje

10:00 hodin – bude zasedat krizový štáb ORP Jeseník

Předpokládané činnosti na dnešek

– uvolňování komunikací
- zajišťování poškozených komunikací a mostů
- vyklízení objektů od nánosů bahna
- čerpání vody
- čištění zdrojů vody
- nouzové zásobování obyvatelstva
- uvolňování a čištění koryt vodních toků

Předpokládáme nasazení sil a prostředků Armády ČR, ostatních složek IZS, právnických a fyzických osob, předpoklad využití zásob Základny logistiky. Na stanicích v Olomouci a Prostějově jsou připraveny odřady na pomoc.


AKTUALIZACE 27. 6. 2009, 10.26 hod.

Od dnešní 7 hodiny ranní hasiči v okrese Jeseník měly už 17 výjezdů v souvislosti s likvidací následků záplavy. Aktuálně řešíme události po celém okrese. Jde o uvolňování koryt řek od strhnutých mostů, lávek a naplavených kmenů. Hasiči zasahovali u strženého břehu potoka a popadaných stromů na dráty elektrického vedení v České Vsi, ve Skorošicích se řítil dům, ve kterém byla jedna osoba, kterou hasiči zachránili. Na Jesenicko vyjel psycholog HZS Olomouckého kraje. Kolem 10. hodiny by měla na místo vyjet pomáhat také technika Armády ČR. V 10 hodin by měl zasedat krizový štáb ORP (obce s rozšířenou působností) Jeseník.

Policejní vrtulník s termovizí zatím stále čeká na heliportu v Olomouci na pokyn ke vzletu, pohřešovaný velitel dobrovolné jednotky hasičů stále nebyl nalezen.

AKTUALIZACE 27. 6. 2009, 13.11 hod.

U obce Vlčice na Jesenicku byl nalezen v potoce utonulý muž, není zatím jasné, zda-li se jedná o pohřešovaného velitele hasičů. Proto po jeho osobě i nadále pokračuje pátrání, zatím bez úspěchu.


AKTUALIZACE 27. 6. 2009, 15.10 hod.

Dnes, 27. 6. 2009 těsně po jedenácté hodině dopoledne hasiči v potoce u obce Vlčice našli tělo muže.

,,Proběhla identifikace a já mohu potvrdit, že se jednalo o velitele jednotky dobrovolných hasičů, který byl od včerejška pohřešován", sdělila serveru POŽÁRY.cz Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí hasičů Olomouckého kraje.

Pohřešovaného velitele hledali hasiči i příslušníci policie. Naposledy byl dle dostupných informací spatřen, když v nočních hodinách na mostě přes potok Studená voda měl navigovat hasičský automobil. Most byl následně i s pohřešovaným hasičem smeten silnou záplavovou vlnou.

Ve 14 hodin vyhlásil hejtman Olomouckého kraje Stav nebezpečí pro ORP (obec s rozšířenou působností) Jeseník.


AKTUALIZACE 27. 6. 2009, 15.45 hod.

Škody po povodni na Jesenicku stále likvidují hasiči

Na povodní postiženém území okresu Jeseník v současné době probíhají likvidační práce. Na místě zasahuje 12 jednotek požární ochrany, to je asi 100 hasičů. Na likvidačních pracích se také podílí 10 příslušníků Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru Hlučín se čtyřmi kusy těžké techniky.

Jednotky požární ochrany intenzivně spolupracují s Policií ČR, zdravotnickou záchrannou službou a orgány obcí.

Činnost záchranářů spočívá v uvolňování poškozených komunikací včetně mostů, vyklízení povodní zasažených objektů, odčerpávání vody, nouzové zásobování pitnou vodou, uvolňování a čištění koryt vodních toků a nouzové zásobování obyvatelstva.

Do postižené oblasti na základě požadavku Olomouckého kraje jsou vyslány síly a prostředky Armády ČR z Olomouce.

Obětí povodní na Jesenicku se stal velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů. Nadále jsou stále dvě osoby pohřešované.

V obcích jsou sčítány škody a shromažďovány požadavky na pomoc. Povodní byly poškozeny komunikace a silniční mosty. Na zajištění výstavby provizorních mostů spolupracuje HZS ČR se Správou státních hmotných rezerv, Ministerstvem dopravy a Ministerstvem obrany.

MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR prostřednictvím operačního a informačního střediska zajišťuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací. Jedná se o koordinaci nasazení sil a prostředků Armády ČR, spolupráci se Správou státních hmotných rezerv a Základnou logistiky HZS ČR.

Info: kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


-wap-

Sdílet