Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chotyni hořelo v domě s pečovatelskou službou, seniorku zachránili policisté

Dne 21. března 2018 krátce před půl čtvrtou hodinou ranní policisté na operační středisko přijali z tísňové linky 112 oznámení o požáru v domě s pečovatelskou službou v Chotyni. Na místo kromě hasičů a lékařů vyjela i hlídka z obvodního oddělení Hrádek nad Nisou.

Policejní hlídka byla na místě ještě před příjezdem hasičů. Policisté zjistili, že na chodbě pečovatelského domu je cítit kouř a v jednom z přízemních bytů skutečně hoří.

Seniorka tohoto bytu však neotevírá a kromě toho měli informaci, že je žena navíc odkázána na invalidní vozík. Policisté z domu evakuovali přes dvě desítky osob a vydali se do hořícího bytu. Jeden z policistů se při evakuaci seniorky sám nadýchal kouře.

Ženu předal do péče lékařů, kdy ji vozidlo Zdravotnické záchranné služby z důvodu nadýchání kouře převáží na ošetření do Krajské nemocnice Liberec.

V liberecké nemocnici končí také na ošetření policista, který se nadýchal při záchraně ženy zplodin hoření. Nikdo z ostatních nájemníků domu nebyl zraněn.

V době, kdy policisté vynesli ženu z hořícího bytu, se již na místě nacházely jednotky dobrovolných hasičů z Hrádku nad Nisou a Chotyně. Ti uhasili požár bytu a provedli odvětrání budovy.

Na místě zasahovali i hasiči Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje včetně vyšetřovatele. O celé situaci byla informována i starostka obce, která se neprodleně dostavila na místo. Pro osoby z neobyvatelných bytů zajistila náhradní ubytování.

Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu „obecné ohrožení z nedbalosti“.

V dopoledních hodinách bude probíhat ohledání místa požáru za přítomnosti vyšetřovatele hasičů, policejního psovoda se služebním psem speciálně vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření a také kriminalistického technika.

Poté by měl vyšetřovatel hasičů určit předběžnou příčinu požáru. V tuto chvíli není ještě známa ani výše vzniklé škody.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
Policie ČR
Sdílet