Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči-lezci ve Slovinsku cvičí se zahraničními kolegy záchranu osob z výšek a hloubek

První polovinu pětidenního cvičení ve Slovinsku, zaměřeného na záchranu osob z výšek a hloubek pomocí lezecké techniky, má za sebou specializovaná skupina (deseti) profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

V okolí měst Kranj a Postojna cvičí moravskoslezští lezci společně s domácími Slovinci a Černohorci až do pátku 23. 3. 2018 v náročných klimatických podmínkách

Od loňského června jde již o čtvrté ze šesti společných cvičení se Slovinskem a Černou Horou v rámci projektu Evropské unie DIRECT, která se střídají na území zúčastněných zemí a jsou zaměřena na záchranu osob u dopravních nehod, požáry v přírodě, vysokokapacitní čerpání vody, záchranu osob z výšky a hloubky, vody a po zemětřesení.


První den cvičení – v prostorách hasičské stanice v Kranji – byl zaměřen na teorii a výměnu zkušeností, probíraly se možnosti použití lezeckého materiálu. Navazovala praktická ukázka základních postupů při práci na laně.


Druhý den se venku konal za náročných klimatických podmínek (sníh, led, mráz, vítr) praktický výcvik, zaměřený na záchranu osoby, která se v bývalém kamenolomu zřítila z prudkého srázu a zůstala uvězněná v nedostupném skalním terénu.

Cílem bylo zachránit a vytáhnout tuto osobu (figurínu) za pomocí lanové techniky a navíc s použitím nosítek. Trénovala se zde mj. součinnost všech zúčastněných hasičů ze tří zmíněných zemí.


Během středy a čtvrtka se výcvik zaměří na záchranné činnosti za použití speciálních technických prostředků, např. trojnožky, dále na záchranu osob z budov, včetně střech, záchranu paraglidistů ze stromů a osob z jeskyní.

HZS MSK se loni zapojil do třístranného dlouhodobého projektu EU DIRECT (DIsaster REsilient Communities and Towns), jehož součástí je celkem šest pětidenních výcviků v ČR, Slovinsku a Černé Hoře a další společné mezinárodní akce, například odborné konference a znalostní, literární a výtvarné soutěže pro žáky základních škol.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet