Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Stav nebezpečí v Jihočeském kraji

V souvislosti s povodňovým ohrožením byl v Jihočeském kraji vyhlášen stav nebezpečí.

V souvislosti s povodňovým ohrožením byl v Jihočeském kraji vyhlášen stav nebezpečí.

Co to vlastně znamená – je to nejnižší stupeň krizové situace, kdy na místo povodňových komisí nastupují krizové štáby.

Stav nebezpečí se jako bezodkladné opatření může vyhlásit, jsou-li v případě živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie, nehody nebo jiného nebezpečí ohroženy životy, zdraví, majetek, životní prostředí nebo vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek, pokud nedosahuje intenzita ohrožení značného rozsahu a není možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů a složek integrovaného záchranného systému.

Stav nebezpečí lze vyhlásit jen s uvedením důvodů, na nezbytně nutnou dobu a pro cel

Ilustrační foto - JSDH Hlučín
é území kraje, nebo pro jeho části. Rozhodnutí o vyhlášení stavu nebezpečí musí obsahovat krizová opatření a jejich rozsah.

Stav nebezpečí pro území kraje nebo jeho část vyhlašuje hejtman kraje, v Praze primátor hlavního města. Stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Další prodloužení vyhlášeného stavu nebezpečí je možné jen se souhlasem vlády.

V souvislosti s počasím – se silným deštěm – zaznamenali hasiči v Jihočeském kraji přes 100 událostí od včera 27.6. 2009 do současné doby 28.6. 2009 9:30. Zasahovalo 12 jednotek profesionálních hasičů a 37 jednotek dobrovolných hasičů.

Místy zásahů byly a nadále jsou oblasti Prachaticka, Strakonicka, Českobudějovicka a Českokrumlovska. Hasiči již evakuovali okolo 400 osob – především z míst – obce Husinec, Věšovice, Strunkovice, Střelské Hoštice, Bavorov a Volyně. Aktuálně probíhá evakuace části obyvatel Protivína a Putimi.

Třetí stupeň povodňové aktivity je hlášen na tocích Blanice, Otava ve Strakonicích a Bezdrevském potoce.

Samotná předpověď zatím nevypadá jinak nadějně, výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu i nadále „září“ červenou (nejvážnější) barvou a povodňové ohrožení podle ní platí až do 1. července.

AKTUALIZACE: 19:53 hod.

Souhrnná zpráva Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje o činnosti jednotek požární ochrany při povodni ve dnech 24.6. – 28.6. 2009 v Jihočeském kraji

Povodně ve dnech 24.6. – 28.6. 2009 zasáhly postupně celý Jihočeský kraj – územní odbory České Budějovice, Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Písek, Tábor, Jindřichův Hradec. Celkem bylo povodněmi postiženo 117 obcí. Při zásazích byli lehce zraněni 3 dobrovolní hasiči, nikdo nebyl usmrcen. Hasiči řešili celkem 257 událostí, při kterých zasahovalo celkem 80 jednotek požární ochrany, z toho 63 jednotek dobrovolných hasičů obcí.

Při zásazích hasiči zachránili 6 osob a evakuovali 445 osob. Dále čerpali vodu ze zatopených míst, upevňovali hráze, odstraňovali padlé stromy a větve, čistili kanalizační vpustě, koryta řek a potoků, zajistili nouzové ubytování 5 osobám, nouzově zásobovali a rozváželi vysoušeče.

Celkem bylo nasazeno 710 hasičů, z toho 504 hasičů dobrovolných.

Informace ohledně dneška 28.6. 2009

Od půl sedmé ranní do 16:30 – 42 události řešeny profesionálními hasiči a 36 řešeny JSDH obcí. Aktuálně hasiči čerpají vodu a provádějí protipovodňová opatření na Prachaticku – ve Strunkovicích, na Českobudějovicku v Roudném , na Vimpersku v obci Zvíkov, na ČeskoKrumlovsku v Křemži a Chlumu, na Strakonicku v Přešťovicích, ve Volyni a na Písecku v obci Skály.

-kow-

Sdílet