Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Albrechticích nad Orlicí hořel bývalý vepřín, škoda je téměř jeden milion korun

Minutu před 18. hodinou 23. března 2018 byl na krajské operační a informační středisko ohlášen požár zemědělského objektu. Jednalo se o bývalý vepřín v Albrechticích nad Orlicí. Budova už nesloužila pro chov zvířat, ale bylo zde uskladněno seno.

Už při příjezdu jednotek na místo byla požárem zasažena velká část objektu. Jednotky likvidovaly oheň sedmi proudy. V tu dobu byla prohořelá už i střecha objektu na ploše asi 10×60 metrů. Hasičům se podařilo uchránit před požárem vedlejší objekt.

Pro odvětrávání byla nasazena přetlaková ventilace. Přímo pod prohořelou střechou pak bylo uskladněno seno. To museli hasiči začít vyhazovat ven a kompletně jej dohašovali až mimo objekt.

Aby byl zajištěn dostatečný odběr vody, u splavu v Albrechticích bylo zřízeno čerpací stanoviště. Po čtyřech hodinách zásahu mohlo být toto stanoviště zrušeno. Požár se podařilo kompletně zlikvidovat ve 22:29.

Vyšetřovatel příčin požárů vyčíslil předběžnou škodu asi na 950 tisíc korun. Uchráněné hodnoty se pohybují ve výši 550 tisíc korun. Příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a z centrální stanice v Hradci Králové. Dále se na likvidaci požáru podíleli i dobrovolní hasiči z Borohrádku, Týniště nad Orlicí, Třebechovic pod Orebem a z Albrechtic nad Orlicí.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet