Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda zařídila práci hasičům Pardubického i Jihomoravské­ho kraje

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli 29. června celkem k 57 událostem. Více než polovina zásahů byla spojena s přívalovým deštěm a bouřkami. V Jihomoravském kraji mají nejvíc práce hasiči na Hodonínsku. Od 15.30 hodin vyjížděli k téměř 25 zásahům.

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli 29. června celkem k 57 událostem. Více než polovina zásahů byla spojena s přívalovým deštěm a bouřkami. V Jihomoravském kraji mají nejvíc práce hasiči na Hodonínsku. Od 15.30 hodin vyjížděli k téměř 25 zásahům.

Ilustrační foto





Prudké bouřky způsobily zatopení desítek objektů

Hasiči Pardubického kraje vyjížděli 29. června celkem k 57 událostem. Více než polovina zásahů byla spojena s přívalovým deštěm a bouřkami. Prudké bouřky pak způsobily zatopení desítek objektů. Hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů domů, výtahových šachet, zatopených polí, silnic, zanesených mostků říček, ucpaných odtoků střech a dalších míst.

Mezi nejpostiženější oblasti, kde silná průtrž mračen zatopila zejména sklepy a kotelny domů, patřila Moravská Třebová, konkrétně ulice Brněnská, Lanškrounská, Polní, Údolní, Zahradnická, Palackého, Olomoucká, Jevíčská, Nádražní, Dr. Janského, Tyršova, Zámecká, Svitavská, Jiráskova a další.

Hasiči museli nasadit čerpadla k odčerpání zatopených objektů také v dalších oblastech našeho kraje, a to v Březové nad Svitavou, ale také na Orlickoústecku. Například v Lanškrouně na autobusovém nádraží museli hasiči pročistit ucpané kanály. Dále hasiči zasahovali v Přívratu, Rozstání, Řetové. Ze zatopených ulic v Městečku Trnávce vytahovali hasiči také uvízlá vozidla. Bouřka způsobila také škody na trafostanici v Lanškrouně, kdy pravděpodobně blesk způsobil požár rozvodny. Škoda byla předběžně vyčíslena na 500 tisíc korun. V Horních Ředicích pak blesk způsobil požár stromu.


Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

 

Hasiči čerpali vodu ze sklepů i střech

Prudké bouřky s přívalovými dešti, které se odpoledne přehnaly přes Jihomoravský kraj, zatopily desítky sklepů.

Nejvíc práce mají hasiči na Hodonínsku. Od 15.30 hodin vyjížděli k téměř 25 zásahům. Voda zaplavila sklepy zejména v Rohatci a okolí do výšky od 20 – 30 centimetrů až do 1,2 metru. Hasiči sklepy odčerpávali postupně. V Rohatci hasiči zasahovali s čerpadly například v ulicích Osvobození, Hodonínská, U školky, Úvoz, Baráky, Úvoz a Nové řádky. Další sklepy odčerpávali v Lipové ulici v Dubňanech. V Hodoníně nasazovali čerpadla do zatopených sklepů domů v Havlíčkově, Myslivečkově, Sv. Čecha a Brandlově ulici, a také na Národní třídě.

Na Brněnsku hasiči vyjížděli k zatopeným sklepům v Kuřimi, Židlochovicích, Hrušovanech u Brna, Blučině, a v Moravanech. V Brně zatím zasahovali na více než deseti místech. Zatopené sklepy a další prostory odčerpávali v Klobásově ulici a v ulici U hřiště ve Starém Lískovci, v ulici Příkop, v Tenorově ulici v Židenicích, v Křížově ulici Starého Brna, v ulici Dornych uvolnili ucpaný odtok na střeše, okolo kterého voda zatékala do bytů. V Musilově ulici v Brně-Husovicích hasiči zasahovali na střeše kulturního střediska. Voda vytvořila na střeše jezero 20 krát 5 metrů, jehož hladina dosahovala až 30 centimetrů a voda protékala do sálu. Hasiči odčerpávali vodu se střechy a uvolňovali ucpaný odtok.

Na Břeclavsku hasiči zasahovali v Poštorné, kde po bouřce zůstala ucpaná vpusť kanalizace Dyjové ulici a voda zaplavila silnici. Na Znojemsku hasiči vyjížděli do Vratěnína, kde bouřka s přívalovým deštěm zaplavila místní zdroj pitné vody a sklepy několika domů. Při čerpání zasahovaly tři jednotky hasičů ze Znojemska, kterým na pomoc přijeli také hasiči z Rakouska a z Kraje Vysočina.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-

Sdílet