Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Potápěči si prohlubovali své znalosti

Dne 29. června, dopoledne potápěčská skupina HZS Pardubického kraje absolvovala praktické cvičení, při kterém si potápěči i velitelé zásahu prohloubili své znalosti. Cvičení se uskutečnilo v plavební komoře na řece Labi v Pardubicích. Úkolem potápěčů bylo najít a vyprostit svého kolegu, který při opravě vrat plavební komory uvíznul pod traverzou.

Plavební komora se nachází na levém břehu řeky proti proudu. Její hloubka je dva až čtyři metry. A jak cvičení probíhalo? Pracovní potápěč oznámil svému kolegovi, že je zaklíněný traverzou a nemůže se sám vyprostit. Událost byla oznámena na operační a informační středisko hasičů v Pardubicích. Na místo ihned vyjela potápěčská skupina HZS Pardubického kraje. Velitel zásahu i vedoucí potápěč měli dostatek informací o této události a ihned zahájili záchranné práce. Uvízlého potápěče se podařilo nalézt a vyprostit. K místu události byla dopravena i mobilní hyperbarická komora. Celé cvičení bylo plánované na fiktivní hloubku 15 metrů. Po úspěšném zásahu byla zprovozněna komora.

Cílem cvičení bylo zejména prohloubení schopností potápěčské skupiny při práci pod vodní hladinou a zdokonalování členů potápěčské skupiny ve vyhledávání a vyzvedávání potopených břemen, dále vyhledávání a zajištění uvízlého potápěče. Důležité bylo také prověření práce s dekompresní komorou, kde se pracovní potápěč uvíznutím v hloubce dostal do režimu dekompresních časů.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-swo-

Sdílet