Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslava 120 let SDH Křenek

Dne 27. června 2009 se uskutečnila ve středočeské obci Křenek oslava 120 let založení Sboru dobrovolných hasičů. Oslava začala slavnostním průvodem, při kterém byl položen věnec u pomníku padlích a následně prošel celou obcí. Po-té byl zakončen na místním fotbalovém hřišti vystoupením mažoretek. Dále následovala soutěž v požárním útoku družstev, která probíhala celé odpoledne.

Před slavnostním vyhlášením vítězů byl předveden zásah pomocí historické stříkačky tažené koňmi. Po tomto velice vydařeném zásahu, který se hasičům opravdu povedl byla pro přihlížející připravena ukázka malých hasičů z Křenku. Následovalo vyhlášení výsledků a taneční zábava pod širým nebem.

Tolik něco málo ve zkratce z oslav a nyní něco z historie sboru. Jak je již patrné z datumu , tak sbor byl založen roku 1889 a jeho hlavním úkolem byla ochrana majetku místních občanů. Sbor patřil po celou dobu svého nepřetržitého trvání k nejlepším a nejaktivnějším spolkům v obci.

Sbor nikdy nevlastnil moderní techniku. První technikou, kterou se mohl pochlubit. byla stříkačka tažená koňmi, která je funkční do dnešního dne. Kolem roku 1942 byla pořízena již motorová stříkačka Ebrtka s čtyřválcovým motorem Praga. Po ní následovala PS-8 a v součastné době již PS-12 Náš sbor vlastnil i krátkou dobu automobil Erena a Tatru 805 zvanou Kačena. V současné době vlastní sbor dopravní automobil GAZ .

Nyní je má sbor 84 členů z toho je 7 žen a 77 mužů. Má 26 aktivních hasičů , ostatní jsou přispívající. V loňském roce se podařilo také založit v historii našeho sboru první ženské družstvo pro požární sport.



-swo-

Sdílet