Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náledí zastavilo dopravu

Doprava týden před Vánocemi zkolabovala. Dálnice D1 stála kvůli havárií kamionů. Nejela ani Jižní spojka v Praze a stará benešovská. Před Vestcem se srazily dvě dodávky a auto. Hasiči vyprostili čtyři zraněné. Policie v Praze řešila kvůli námraze přes 140 nehod.

Operační středisko záchranné služby se o nehodě na staré benešovské dozvědělo v 15:03. Na místo vyrazily tři sanitní vozy a vrtulník. První sanitka byla u havárie ve Vídeňské ulici za devět minut. Asi sto metrů před Vestcem se čelně srazily dvě dodávky. Zezadu pak do nich narazil pickup. V havarovaných vozech byli čtyři zranění, z toho jeden těžce.

„Čtyřiatřicetiletý muž měl suspektivní pneumotorax a zlomený kotník. Vrtulník ho převezl na urgentní příjem vinohradské nemocnice,“ řekl mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř. „Ostatní zranění, všichni muži ve věku od devatenácti do pětatřiceti let, jeli v sanitkách do Krče na chirurgii. Mají pohmožděniny hrudníku.“

Zraněné museli z havarovaných vozů dostat až hasiči. Dvě hasičské jednotky z Chodova a Krče k nehodě přivezly vyprošťovací techniku. V sobě byly celkem tři vozy, Mercedes Sprinter, Škoda Pickup a Mazda. „Po vyproštění jsme zraněné předali záchranné službě,“ upřesnil operační pražských hasičů. Nehoda zcela zablokovala starou benešovskou silnici.
Řidiče zaskočila sněhová bouře

Srážka dvou kamionů zkomplikovala dopravu na dálnici D1. Na 133. kilometru ve směru na Prahu se jeden z vozů dostal do smyku a druhý do něj zboku narazil. „Do kamionů pak havarovalo blíže neurčené množství osobních vozidel. Dálnice je v místě zcela neprůjezdná. Těžká technika se snaží vozy odtahovat,“ uvedl kolem půl páté odpoledne operační důstojník dálniční policie ve Velkém Beranově. V obou jízdních pruzích se vytvořily zhruba desetikilometrové kolony. Podle policisty nebylo z místa hlášeno žádné zranění.„Na dálnici je vrstva uježděného sněhu, silný vítr zvedá oblaka sněhu a kvůli sněhové bouři je viditelnost do dvaceti metrů. Kdo na dálnici nemusí, ať nevyjíždí. Jinak jen s maximální opatrností,“ varoval řidiče dispečer.

Havarovaný kamion odpoledne zablokoval také Jižní spojku. Kamion byl napříč silnicí, takže auta stála několik hodin až k Barrandovu.

Kamion boural i na dálnici D11. Kvůli převrácenému vozu musela policie odklánět dopravu od 36. kilometru.

Policisté i záchranáři se shodují v tom, že hlavním viníkem nehod je námraza a silný vítr.
Sdílet