Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ford představuje Transit s pohonem všech kol přes spojku Haldex páté generace

Ford představil novou generaci pohonu všech kol skrze spojku Haldex páté generace na svém modelu Transit, který je hojně využíván jednotkami požární ochrany především jako dopravní automobil.

Pátá generace Haldexu je o několik kilogramů lehčí, než verze předchozí. Inteligentní systém snímá trakci každého z kol a situaci přizpůsobí přenos hnací síly. Je plně integrován se systémem pro stabilizaci podvozku ESP.

Na přístrojové desce je tlačítko „AWD“ pro možnost trvalého připojení pohonu 4×4, například pro jízdu do příkrého svahu na nezpevněném povrchu nebo pro „vyprošťování“.

Standardně motor pohání zadní nápravu, vícelamelová mokrá spojka z produkce Fordu je v tu chvíli rozepnuta a olej obtéká axiálními kanálky. Při zvýšení otáček odstředivého regulátoru (prokluz kol) se zvýší tlak na 38 MPa a tím dojde k sepnutí spojky a připojení pohonu předních kol.

My jsme testovali zaplechovanou dodávku Transit 4×4 s voulitrovým motorem EcoBlue o výkonu 170 koní a točivém momentu 405 Nm se zkrácenou převodovkou.

Sdílet