Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ 2009: Stovky hasičů stále zaměstnány povodněmi

Na území krajů postižených ničivými povodněmi stále pokračují záchranné a likvidační práce. Hasiči, vojáci, dobrovolníci zajišťují čerpání vody, budování a zpevňování hrází, odstraňování padlých stromů z vodních toků , zpřístupňování komunikací, dodávku pitné vody, potravin, oblečení, nářadí.

Na území krajů postižených ničivými povodněmi stále pokračují záchranné a likvidační práce. Hasiči, vojáci, dobrovolníci zajišťují čerpání vody, budování a zpevňování hrází, odstraňování padlých stromů z vodních toků , zpřístupňování komunikací, dodávku pitné vody, potravin, oblečení, nářadí.

Dne 30. června 2009 bylo při řešení následků povodní v nejvíce postižených krajích České republiky nasazeno 475 hasičů a 593 vojáků.

Jihočeský kraj – 26 jednotek požární ochrany s počtem 144 hasičů, odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín s 11 příslušníky a s 8 kusy těžké techniky a 6 vojáků se 3 kusy techniky,

Olomoucký kraj – 21 jednotek požární ochrany ( PO) s počtem 248 hasičů, odřad Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR) Hlučín s 3 příslušníky a s 2 kusy těžké techniky a 156 vojáků s 37 kusy techniky,

Moravskoslezský kraj – 13 jednotek PO s počtem 60 hasičů, odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín s 14 příslušníky a s 13 kusy těžké techniky a 430 vojáků s 48 kusy techniky.

MV-generální ředitelství HZS ČR i nadále realizuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, spolupracuje úzce s Armádou ČR, Správou státních hmotných rezerv, Ministerstvem životního prostředí a s postiženými kraji.

Na provádění likvidačních prací kraje vyžádaly další technické prostředky. Ze skladů Základny logistiky HZS ČR bylo poskytnuto do postižených oblastí ruční ženijní nářadí, ochranné prostředky, nádoby na pitnou vodu apod. HZS ČR dnes připravil k předání 20 kusy vysoušečů do Valašského Meziříčí. Celkově HZS ČR nasadil již 1270 vysoušečů pro potřeby postižených území na Moravě a má připraveno dalších 1670 vysoušečů. Správa státních hmotných rezerv pak disponuje dalšími 500 vysoušeči.

Na území okresu Jeseník dnes probíhala i nadále příprava na výstavbu provizorních mostů. První provizorní most (délka 21 m) ze zásob státních hmotných rezerv bude vyskladněn zítra a bude zahájeno jeho budování v obci Nová Červená Voda na Jesenicku. Výstavbu zajistí Armáda ČR.

Lidem postiženým povodní poskytují posttraumatickou intervenční péči psychologové Hasičského záchranného sboru ČR, Policie ČR a nevládních organizací se svými týmy.

Ve všech třech postižených krajích trvá v příslušném území stav nebezpečí a zasedají krizové štáby krajů, obcí s rozšířenou působností a obcí. V Olomouckém kraji bylo celkem zatopeno 536 objektů na Jesenicku a 562 objektů na Přerovsku. V Jihočeském kraji bylo ohlášeno zatopení 528 objektů.

Meteorologická situace dne 30. 6. 2009 ( četné bouřky) nezpůsobila do 20 hod. vážné komplikace. Na některých místech republiky došlo k přívalovým srážkám a lokálním záplavám komunikací a objektů (např. Litvínovsko, Vysočina). Tyto mimořádné události si vyžádaly zásahy hasičů, ale byly rychle odstraněny a neměly katastrofické následky.



Celkové údaje:

Povodněmi bylo zasaženo: 13 okresů a v nich 209 obcí

Celkem bylo zachráněno: 175 osob

Celkem bylo evakuováno: 1 426 osob

Usmrceno bylo: 12 osob




Info: kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-wap-

Sdílet