Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik ropných látek, dopravní nehody automobilů i motocyklu a do toho bouřka

Hasiči z jednotek HZS Pardubického kraje zasahovali včera, 30. 6. 2009 mimo jiné u úniku ropných látek v pardubické ulici Chrudimská, dále u nehody motorky s osobním automobilem v obci Dolní Roveň a také likvidovali po celém kraji následky bouřky.

Hasiči z jednotek HZS Pardubického kraje zasahovali včera, 30. 6. 2009 mimo jiné u úniku ropných látek v pardubické ulici Chrudimská, dále u nehody motorky s osobním automobilem v obci Dolní Roveň a také likvidovali po celém kraji následky bouřky.




HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice

Dne 30. června krátce po jedenácté hodině vyjížděli hasiči ze stanice Pardubice k havárii, která se stala při výkopových pracích v Chrudimské ulici. Ve výkopu tři metry dlouhého a šedesát centimetrů širokého výkopu prosakovala směs ropných látek. Přivolaní hasiči zjistili, že se pravděpodobně jedná o prosakující naftu s benzínem. Pomocí kanalizačních ucpávek hasiči zamezili úniku látky do kanálu. Pracovníci Vodovodů a kanalizací Pardubice zajistili místo události též proti vniknutí látek do kanalizace. Policisté uzavřeli silnici a pověřená firma Ekomonitor Chrudim odebrala vzorky látky k analýze. Na místo byl přivolán i pracovník z odboru životního prostředí Magistrátu města Pardubice, který se nyní případem zabývá. Nedaleko se nachází čerpací stanice a nyní se zjišťuje, zda k úniku látek nedochází právě z této čerpací stanice. Hasiči z místa události odjížděli před 14 hodinou.

HZS Pardubického kraje, stanice Holice

Dne 30. června v ranních hodinách se v obci Dolní Roveň směrem na Dašice stala dopravní nehoda osobního vozidla a motocyklisty. Hasiči ze stanice Holice vyjížděli k této události v 7.35 hodin. Při nehodě byla zraněna jedna osoba. Hasiči zajistili dopravní prostředky proti požáru, pomohli policistům řídit dopravu a havarované vozidlo odstranili z křižovatky. V 8.55 hodin bylo místo nehody předáno Policii ČR a jednotka se vrátila na základnu.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim

Dne 30. června v 16.58 hodin zasahovali hasiči z Chrudimi na silnici z Chrudimi do Nasavrk. Jednalo se o dopravní nehodu vozidla Citroen Saxo, kdy řidič vozidla pravděpodobně na mokré vozovce v mírné zatáčce nad Skalkou dostal smyk, přejel do protisměru, narazil do mostku, který ho odhodil tak, že se vozidlo několikrát přetočilo na střechu a zpět na kola. Ve vozidle cestovaly dvě osoby, jedna z nich utrpěla lehké zranění. Obě osoby si převzala do péče zdravotnická záchranná služba. U vozidla hasiči odpojili akumulátor. K úniku provozních kapalin nedošlo.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí

Dne 30. června v 17.45 hodin havarovalo osobní vozidlo značky BMW na silnici z Vysokého Mýta do Vraclavi. Původně se vozidlo nacházelo na levém boku, na kola ho otočili dva náhodní motoristé, kteří také pomohli ven z vozu řidičce. Zraněnou řidičku si převzali do péče zdravotníci. Jednotka hasičů zajistila vozidlo proti požáru, zamezila úniku provozních látek a jeřábem havarovaný automobil vyprostili a naložili na vozidlo odtahové služby.

V Pardubickém kraji opět hasiči likvidovali následky po bouřce

Vytrvalý déšť byl v poslední červnový den důvodem k téměř dvacítce výjezdů hasičů Pardubického kraje. Nejvíce zasaženou oblastí bylo Ústí nad Orlicí, kde hasiči vyjížděli k několika popadaným stromům, čistili vpustě, odčerpávali vodu ze sklepů.

Ve Svitavách se zase voda z polí dostala mezi domy a hasiči pomáhali rozmisťovat pytle s pískem, aby vodě zabránili dostat se do budov.

V Moravské Třebové a v Březové nad Svitavou jednotky vyčerpávaly vodu ze sklepů. Například v budově O2 bylo ve sklepě 40 cm vody. Tam museli hasiči nasadit plovoucí čerpadla k odčerpání vody.

Chrudimští hasiči řešili několik popadaných stromů, včetně spadlé větve na železniční trať, kvůli které byl dokonce krátkodobě zastavený provoz na trati.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje opět pomáhal tam, kde ho bylo nejvíce potřeba.



Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-wap-

Sdílet