Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí hasiči-lezci cvičili záchranu zaměstnance cukrovaru v Českém Meziříčí

Výcvik hradeckých hasičů – lezců probíhal na konci března roku 2018 v reálných podmínkách cukrovaru v Českém Meziříčí, a to ve vybraných částech podniku.

Cvičná záchrana osob se odehrála nejprve v prostoru zdejší surovárny, kde bylo úkolem zafixovat zraněného zaměstnance do vakuové matrace a pomocí kladkostroje provést vytažení zraněného s doprovodem lezce do třetího patra. Následně přepravili hasiči zraněného s lezcem po traverzu a zaměstnance spustili zpět na zem.

Intoxikace zaměstnance oxidem uhelnatým a jeho transport ze třetího patra kotelny. To byl scénář druhého úkolu, který na lezce čekal.

Hasiči se museli rychle dostat ke zraněnému, dále bylo nutné poskytnout mu předlékařskou pomoc a provést v co nejkratší době transport pomocí lezecké techniky. Lezci při této simulaci prováděli celý zásah v dýchacích přístrojích.

Prostory cukrovaru poskytovaly ideální a realistické podmínky k provedení výcviku s úkolem záchrany osob pomocí lanové techniky. Výcvik posloužil i jako ukázka specializace lezeckých skupin HZS ČR zaměstnancům podniku.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet