Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči míří tam, odkud jiní utíkají

Hejtman E.Tošenovský předal vyznamenání šestatřiceti příslušníkům HZS Moravskoslezského kraje.Ilustrač­ní foto.

Dvaadvacet let pracuje v řadách moravskoslezských hasičů nadporučík Břetislav Nohel z Ostravy. Za věrnou službu dnes převzal společně s dalšími šestatřiceti kolegy od hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského věrnostní medaili. „Je to čestné a chlapské povolání. Hasiči vždy míří tam, odkud jiní utíkají. Ženy nikdy nevědí, zda se jim manžel vrátí z výjezdu domů,“ řekl oceněný hasič.
I když původně učil v autoškole, nakonec skončil v zásahovém vozidle jako výjezdový hasič. Během své dlouholeté práce nejednou pocítil strach o svůj život, život některého z kolegů či zachraňovaných lidí. „Jen blázen nemá strach. Často se může stát, že situace vypadá normálně a nic nehrozí. Pak stačí chvilka a všechno může být úplně jinak. Zabloudíte v dýmu, nemůžete najít cestu, uvězní vás plameny,“ vzpomínal na své zážitky Nohel.
Postupem času se mu zhoršovalo zdraví a z aktivní služby usedl do křesla operačního důstojníka a podílel se na vzniku ostravského centra tísňového volání.
Společně s dalšími deseti kolegy dnes dostal medaili za více než 20 odsloužených let. Zbývající ocenění hasiči ve sboru působí více než deset let.
Šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra řekl, že věrnostní medaile za deset, 20 a i více odpracovaných let se udělují poslední tři roky. „Na medaili ale nemá nárok každý, kdo odpracuje potřebný počet let. Délka služby je sice podstatná, ale není jediným kritériem. Když někdo vykonává své povinností jen tak, aby se neřeklo, tak na ni nemá nárok,“ vysvětlil Nytra.
Medaile podle něj není pouze odměnou za dlouhá léta působnosti v hasičském záchranném sboru, ale především poděkováním za mnohdy nelehkou činnost, kterou hasiči vykonávají. „Veřejnost často ani nevnímá, jak široká je působnost a škála prací profesionálních hasičů,“ míní Nytra.
Sdílet