Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár stodoly na samotách u obce Dušná

Dne 1. 7. 2009 v 15:09 hod. byli hasiči informováni o požáru domu u obce Dušná na Vsetínsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma vozy, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jablůnky a Valašské Polanky.

Dne 1. 7. 2009 v 15:09 hod. byli hasiči informováni o požáru domu u obce Dušná na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma vozy, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jablůnky a Valašské Polanky. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stodoly a kůlny u rodinného domu na samotách.

Už při příjezdu byl z dálky vidět mohutný oblak kouře. Cestou k místu zásahu hasiči narazili na svého kolegu, který zde bydlí a který jednotku přesně navedl na příjezdovou komunikaci. Po silných deštích však byl poslední úsek polní cesty velmi rozmáčený a hasičům se zkomplikoval dojezd.

Asi dva kilometry od hořícího stavení hasiči nejvíc ocenili práci operačního důstojníka HZS Zlínského kraje, který prozíravě ve výjezdu poslal i terénní a lesní speciál Camiva. Jak se vzápětí ukázalo, byla to zpočátku jediná cisterna, která překonala podmáčený terén k samotám.

Hasiči přes všechny překážky přijeli k požáru první cisternou v 15:28 hod. Následně se podařilo těžký terén překonat i cisterně Tatra. Ostatní vozy dobrovolných hasičů přijely až za delší dobu a zvažovala se i dálková doprava vody.

V době příjezdu hasičů byl už plameny značně zasažen hospodářský objekt a požár se začal rozšiřovat na blízký rodinný dům. Prioritou hasičů bylo ochránit obytné stavení a v tuto chvíli směřovala dovezená voda z cisteren pouze na záchranu domu. Včas byla vytažena také tlaková nádoba na 10 kg propan-butanu a velitel zásahu si vyžádal výjezd pracovníků energetické společnosti k vypnutí proudu. Hasičům se nakonec intenzivním proléváním podařilo uchránit dům před plameny a zničením.

V době, kdy byla spotřebována voda z cisteren, se podařilo konečně dojet i dalším vozům dobrovolných hasičů a zásah mohl pokračovat na uhašení stodoly. Požár byl lokalizován asi po dvaceti minutách zásahu a celková likvidace byla hlášena až v 17:30 hod. Stodola s kůlnou byla zcela zničena. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitelé stavení nebyli doma a požár zpozoroval jeden ze všímavých občanů. Požár způsobil na zničeném hospodářském stavení a uskladněných věcech škodu za 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit dům asi za půl milionu korun.

Svědci potvrdili, že regionem prošly silné bouřky a následné šetření ukázalo, že požár způsobil blesk. Blesk udeřil nejdříve do vzrostlé lípy, odkud sjel na kůlnu a vznikl požár. Plameny zničily také zasažený strom.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet