Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda odřízla cestu z Punkevních jeskyní

K záchraně zhruba 200 turistů včera odpoledne hasiči vyjížděli do Punkevních jeskyní Moravského krasu.

K záchraně zhruba 200 turistů včera odpoledne hasiči vyjížděli do Punkevních jeskyní Moravského krasu.

Okolí jeskyní postihly po 13. hodině přívalové deště a voda tekoucí z okolních strání zaplavila příjezdovou komunikaci ke vchodu do jeskyní. I když do jeskyní se voda nedostala, průvodci a zdejší pracovníci všechny turisty preventivně vyvedli ven. Turistům z několika zemí, z nichž část se potřebovala dostat ke stanici lanovky na horní můstek propasti Macocha a zbývající část na parkoviště u Skalního mlýnu, odřízla cestu voda. Zhruba 200 metrů silnice zaplavila voda s bahnem a kusy dřeva. Místní ekovláček, který turisty přepravuje, přes silnici zatopenou až do výše 20 centimetrů nemohl projet. Pracovníci jeskyní proto požádali o pomoc hasiče.

Událost byla krajskému operačnímu a informačnímu středisku HZS ohlášena ve 13.46 hodin, k zásahu vyjela jednotka hasičů ze stanice v Blansku a další jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně, kterou mj. tvořilo i družstvo hasičů – lezců specializovaných k záchraně osob z výšek a hloubek. Profesionální hasiče posílila i dobrovolná jednotka z Černé Hory.

Na okraj zaplavené silnice hasiči dojeli krátce po 14. hodině a byli připraveni turisty evakuovat požárními vozidly. Zhruba po 10 minutách od příjezdu hasičů ale voda začala ze silnice odtékat do řeky Punkvy a po dalších 10 minutách zůstalo na komunikaci jen bahno. Hasiči proto z vozovky odstranili kusy dřeva a hrubých nečistot a umožnili průjezd zdejšího ekovláčku, který všechny turisty odvezl do bezpečí. Ve 14.36 hodin hasiči proto ukončili zásah a odjeli na základny.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

Ilustrační foto. www.punkevni-jeskyne.cz

-miw-

Sdílet