Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: V Bohumilicích a v okolí Prachatic také zápasí s povodněmi

Po jednom z bouřkových přívalových dešťů zaznamenalo dne 30. 6. 2009 Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje žádosti o pomoc z důvodu sesuvu půdy na několika místech v okolí Prachatic.

Jednotka Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín byla dne 30. 6. 2009 povolána i do obce Bohumilice. Speciální těžkou techniku bylo nutné nasadit na odstraňování naplavených stromů z potoka. Stromy byly zpříčeny v řece a hrozilo, že při dalších deštích se mohou uvolnit a následně způsobit škody. Záchranný útvar HZS ČR Hlučín spolupracoval s místní jednotkou SDH obce. Práce pokračovali i 1. 7. 2009.

Po jednom z bouřkových přívalových dešťů zaznamenalo dne 30. 6. 2009 Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje žádosti o pomoc z důvodu sesuvu půdy na několika místech v okolí Prachatic. Jednalo se o např. o sesuv půdy na místní komunikaci mezi Setěchovicemi a Bolíkovicemi. Jinde zem, kamení a tekoucí voda zaplavily níže poležené části silnic a zatarasily je.

Rozsáhlejší sesuv půdy byl hlášen z obce Zálezly, místní části Kovanín. Část svahu se zde sesunula na silnici a rodinný dům. Na místo zásahu bylo nutné povolat nejen hasiče s technikou běžně používanou při zásahu, ale i hasiče se speciální těžkou technikou. Zde byla opět využita jednotka Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, která touto technikou disponuje a v současné době již na Prachaticku zasahuje. Komunikace byla zprůjezdněna ve večerních hodinách.

kpt. Ing. Jana Neškodná
HZS Jihočeského kraje

-miw-

Sdílet