Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradecké letiště ožilo na nebi i na zemi: proběhl další ročník Helicopter Show a Rally Show

Spojení silných strojů a profesionálů na zemi i ve vzduchu znovu přilákalo na královéhradecké letiště desetitisíce návštěvníků. Nejlepší jezdci i nejzkušenější piloti předvedli své umění 11. a 12. května 2018 na letišti v Hradci Králové v rámci nejrozsáhlejší letecké a motoristické show v České republice.

V letošním roce připravili organizátoři mnoho novinek. Páteční program Helicopter Show byl tradičně připraven pro odbornou veřejnost i školy.

Profesionálové z řad složek IZS diskutovali nad tématy spojenými s leteckou záchrannou službou. Nechyběl ani praktický výcvik leteckých záchranářů a složek IZS při záchraně osob z železničních vozidel (vagónů) v nepřístupném terénu na nádraží v Předměřicích nad Labem.

V dopoledních hodinách školili odborní pracovníci děti v oblasti prevence, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů včetně samotné resuscitace. Hasiči a piloti vrtulníku navíc ukázali, jak to funguje při jejich zásahu,

komentuje za organizátora Helicopter Show Daniel Tuček.

Hlavní letový program byl pořádně nabitý

Sobotní program, který vypukl v 9:00 v obou areálech, byl určen pro širokou veřejnost. Doprovodný program Helicopter Show nabídl ukázky činnosti hasičů, policistů, zdravotníků, kynologů a mnoha dalších. Na své si opět přišly rodiny s dětmi.

Pro nejmenší diváky bylo připraveno mnoho soutěží a přesun mezi aktivitami jim zpříjemnil turistický vláček. Hlavní letový program Helicopter Show začal ve 13:00, přičemž předskokani hlavního letového programu se na nebi ukázali již ve 12:00.

Naopak Rally Show naladilo návštěvníky hned od rána. Na okruhu se v úvodu předváděly historické vozy a legendy motorsportu.

Pověstné třešničky na dortu v barvách Red Bullu přichystali organizátoři rovnou tři. Nebe rozzářilo vystoupení akrobatického pilota Martina Šonky s letounem Extra 300 SR, který hájí české barvy ve světové sérii Red Bull Air Race a také jeho konkurenta z této série Petra Kopfsteina se strojem Extra 330SC.

Dalším zástupcem hájícím barvy Red Bull byl jediný letuschopný a registrovaný vrtulník Bristol 171 Sycamore na světě, který předvedl Siegfried „Blacky“ Schwarz.

Představil se bezpočet vrtulníků i luxusních vozů

Statickou ukázku vrtulníků doplnily luxusní a sportovní vozy jako Ferrari, Porsche, Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO a mnoho dalších. Návštěvníci si mohli prohlédnout i formuli BMW, která ve své době stála u jezdeckých začátků například několikanásobného mistra světa Sebastiana Vettla, Nico Rosberga a mnoha dalších jezdců.

Silná partnerství zaručila ten nejpestřejší program plný praktických ukázek

Jako každý rok podpořila Helicopter show svou účastí řada partnerů. Nechyběly ukázky činnosti hasičských jednotek z Hradce Králové a Liberce, Správy železniční a dopravní cesty, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Policie ČR, Záchranné brigády kynologů, Asociace Záchranný kruh, Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, Trans Hospital, Červeného kříže a mnoha dalších.

Zásah všech složek IZS společně s vrtulníky u simulované hromadné nehody je každoročně velmi oblíbený, proto ho diváci mohli sledovat i v letošním roce.

Foto: POŽÁRY.cz & Trans Hospital Plus & Otakar Svatek
Sdílet