Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se utkají o pohár Jaroslava Garguly

Pátý ročník Memoriálu o putovní pohár poručíka Jaroslava Garguly se v sobotu 4. července uskuteční v Moutnicích na Brněnsku. Na travnatém fotbalovém hřišti SK Moutnice se dobrovolní i profesionální hasiči utkají v požárním útoku. Klání, které se řídí pravidly požárního sportu, se zúčastní 30 sedmičlenných družstev mužů a žen.

Pátý ročník Memoriálu o putovní pohár poručíka Jaroslava Garguly se v sobotu 4. července uskuteční v Moutnicích na Brněnsku.

Ilustrační foto

Na travnatém fotbalovém hřišti SK Moutnice se dobrovolní i profesionální hasiči utkají v požárním útoku. Klání, které se řídí pravidly požárního sportu, se zúčastní 30 sedmičlenných družstev mužů a žen. Mezinárodní charakter soutěže podtrhuje účast hasičů ze Slovenska – závodníků z družebních jednotek moutnického SDH v Bratislavě-Rusovcích a Bratislavě-Dúbravce.

Memoriálem si moutničtí hasiči již pět let připomínají památku svého rodáka a kolegy – poručíka Jaroslava Garguly, který 8. ledna 2002 zemřel při záchraně života mladého krupiéra při zásahu k likvidaci požáru kasína v Nádražní ulici v Brně. „Jaroslav byl veselý a dobrý kamarád a memoriál organizujeme v tomto duchu. Nejde nám jen o sekundy a dosažené časy. Soutěž má přátelskou atmosféru, je příležitostí k setkání s kamarády, k zavzpomínání i zábavě," říká jeden z organizátorů soutěže Zdeněk Riedl.

Soutěž začíná v sobotu 4. července na moutnickém hřišti v 10 hodin, vyhlášení výsledků a předání cen pořadatelé předpokládají krátce po 14. hodině. Po vyhlášení výsledků si závodníci a organizátoři připomenou památku J. Garguly položením věnce u jeho hrobu na zdejším hřbitově.

Letošní Memoriál o putovní pohár poručíka Jaroslava Garguly je součástí celoročních oslav 120. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Moutnicích. Oslavy začaly v květnu a po sobotním memoriálu pokračují 11. července odpoledne slavnostní schůzí SDH Moutnice v sále Orlovny. O den později, 12. července se od 10 hodin u hasičské zbrojnice uskuteční výstava historické a současné hasičské techniky. Ve zbrojnici a v přísálí Orlovny budou vystaveny hasičské artefakty. V 10.30 hodin bude ve zdejším kostele hasičská mše, a od 14 hodin účastníci oslav uvidí ukázky zásahů požárních jednotek.



Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet