Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Wawrzaszek ISS dodal do Švédska jedny z prvních Scanií s prodlouženou kabinou nové generace

Scania v současnosti významně rozšiřuje nabídku kabin nové generace, do výroby se dostávají také řady P, tedy kabiny nejčastěji využívané u hasičských vozidel. Jednu z cisternových automobilových stříkaček na podvozku nové generace vyrobili ve firmě Wawrzaszek ISS pro zákazníka ze Švédska.

Kabina Scania řady P je velmi univerzální a přináší stejně jako v minulé generaci několik variant lišících se délkou a výškou střechy.

Scania nyní také poprvé představila možnost elektronické parkovací brzdy. Její vlastní umístění zůstává stejné, mírně napravo od panelu před řidičem, ale ovládání vice připomíná to, které je k dispozici v moderních osobních automobilech (ačkoli upraveno pro nákladní vůz). Ovládání je citlivé na tlak, což znamená, že je možné ho aplikovat postupně.

Aktivuje se automaticky (při nízkých rychlostech) při otevření dveří na straně řidiče nebo uvolnění bezpečnostního pá­su.

Vývoj nové generace Scania trval zhruba deset let a dle údajů automobilky si vyžádal investici dvacet miliard švédských korun (tedy přibližně 50 miliard Kč). Upraveny byly i motory, vylepšena byla automatizovaná převodovka Opticruise, která má nyní brzděnou předlohovou hřídel, což zrychlí řazení převodových stupňů a zajistí lepší plynulost jízdy.

Verze P360 na fotografiích s kabinou CP28L je určena pro zpevněné komunikace, poháněna jsou kola zadní nápravy. Použit byl motor o výkonu 270 kW, spřažen je s automatizovanou převodovkou.

Čerpací zařízení Ruberg EH30 dosahuje jmenovitého průtoku 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a 250 litrů za minutu při tlaku 40 barů. Obslužný panel představuje 10" displej.

Nástavba je vyrobena z kompozitu, do integrovaných nádrží se vejde 3 000 litrů vody a 200 litrů pěnidla.

Zařízením pro rychlý zásah je 80metrová vysokotlaká hadice na navijáku.

Pro osvětlení místa zásahu slouží teleskopicky výsuvný stožár se čtyřmi 50W LED světlomety. Na střeše nástavby je sklopná varovná tabule pro označení vozidla u zásahu.

Scania je dlouhá 8 300 mm, široká 2 550 a vysoká 3 000 mm.

Sdílet