Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Děčínsko zasáhla blesková povodeň a na Ústecku v rozmezí pěti hodin, vyjely jednotky k více než 200 zásahům

O více než metr a půl stoupla během dvaceti minut hladina řeky Kamenice na Děčínsku. Bouřky a přívalový déšť rozvodnily i Ploučnici. Velká voda zaplavila několik obcí, které u toků leží. V Habarticích musel pomáhat s evakuací vrtulník. Zatopené jsou silnice i desítky sklepů.


Ústecký kraj
Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely 4.7. mezi 13:30 až 18:20 z důvodů čerpání vody k více než 180 zásahům. Většina z nich byla na Děčínsku – více než 150, na Ústecku – více než 20, Mostecku – 7, Chomutovsku – 3.

V Horních Habarticích a Markvarticích na Děčínsku jsou z některých domů evakuováni lidé, pět dětí v Horních habarticích ze zahrady evakuoval vrtulník.

V ostatních případech jde většinou o vytopené sklepy, dvory a přízemí domů, ulice zatopené kvůli ucpané kanalizaci.

V Ústí nad Labem čerpala jednotka vodu v obchodním domě Globus, voda byla na střeše.

O více než metr a půl stoupla během dvaceti minut hladina řeky Kamenice na Děčínsku. Bouřky a přívalový déšť rozvodnily i Ploučnici. Velká voda zaplavila několik obcí, které u toků leží. V Habarticích musel pomáhat s evakuací vrtulník. Zatopené jsou silnice i desítky sklepů.

Takzvaná blesková povodeň zasáhla odpoledne povodní řek Kamenice a Ploučnice na Děčínsku. Na Kamenici platí nejvyšší povodňový stupeň ohrožení, její hladina stoupla během 20 minut o 170 centimetrů.


Nejvíce zasaženy jsou obce Srbská Kamenice, Jánská, Markvartice a Horní a Dolní Habartice, kde s evakuací pomáhal vrtulník.


V Markvarticích se říčka Bystrá rozlila až do šíře sta metrů. Desítky rodin tak musely být evakuovány.


Ještě složitější situace je po proudu Bystré v Habarticích. Vrtulník zde evakuoval čtyři lidi, ke kterým se jinak nebylo možné dostat. Další na evakuaci čekají. Měla by mezi nimi být i žena, kterou postihla srdeční příhoda a nemohou k ní lékaři.


Na Děčínsku kvůli dešti musela být uzavřena zatopená silnice I/13 v České Kamenici. Voda stojí také v ulici Vítězství přímo v Děčíně nebo na silnicích nižších tříd u Srbské Kamenice a obce Janská a na řadě dalších míst.


Bouřky vyplavily i Liberecko Zasaženo bylo také Českolipsko a Semilsko. V některých místech se rozvodnily místní potoky a říčky, zaplavily zahrady a také sklepy několika domů, řekl operační důstojník libereckých hasičů.


Na Semilsku se už situace uklidňuje, největší problémy jsou podle hasičů na Novoborsku v okolí Kamenického Šenova a Nového Oldřichova. Na některých místech hlásí krupobití, kanalizace nestačí vodu odvádět. Hasiči tam odčerpávají vodu ze sklepů.


V Novém Oldřichově museli hasiči evakuovat dvě rodiny s malými dětmi ze zaplavených domů. „Pod vodou je asi polovina vesnice,“ řekl velitel tamních dobrovolných hasičů Miroslav Jonáš.


„Máme roztrhanou silnici, stržené mosty, zničené přípojky,“ popsala katastrofu starostka Marcela Novotná. Přesněji ale škody nedokázala odhadnout. „Mapujeme situaci a čekáme až voda opadne, abychom mohli začít odklízet,“ řekla.


Podle Jonáše takovou situaci nikdo nečekal. „Potok má protipovodňové úpravy a měl by odolat stoleté vodě, tahle ale byla zřejmě dvěstěletá,“ poznamenal.


Na Litoměřicku udeřil blesk do zříceniny hradu Házmburk. K jednomu z návštěvníků poté museli pomoc záchranáři. Podle hasičů ale nebyl přímo zasažen bleskem.


U Mostu zase bahno zaplavilo silnici směrem na Litoměřice mezi SKršínem a obcí Chrámce. Hasiči se jí snaží uvolnit.


Děti musely opustit tábor na Prachaticku
První stupeň povodňové aktivity – bdělost – platí na několika místech jižních Čech. Na Vltavě od Lipenské přehrady až do Českých Budějovic, na celém úseku střední a dolní Lužnice a také na dolní Blanici platí první stupeň povodňové aktivity.


Prachatickem se ale odpoledne přehnala další průtrž mračen. Osmadvacet dětí a 12 dospělých z dětského tábora u Soumarského mostu se stěhuje do základní školy do Volar.


„Je to preventivní opatření kvůli možnému příchodu dalších srážek,“ řekla jihočeská policejní mluvčí Anna Drdová.


Přívalové deště se objevily i na dalším místech v kraji. V Temešváru na Písecku hydrologové naměřili přes 44 milimetrů srážek za hodinu. Na některých místech podle radarových záznamů mohlo spadnout až 70 milimetrů srážek. Lokální přívalové deště s mohutnými srážkami se objevují také na Strakonicku.


Hasiči v kraji evidují desítky žádostí o čerpání vody ze zatopených sklepů a nejrůznějších objektů. „Musíme počkat, až příval srážek úplně ustane a začneme s odčerpáváním,“ řekl operační důstojník krajských hasičů.


Na Vysočině platí pohotovost
Na řece Oslavě pod přehradou Mostiště na Žďársku platí druhý povodňový stupeň. Přítok do nádrže však stále klesá, pohybuje se kolem šesti kubických metrů za vteřinu. Vodohospodáři z přehrady odpouštějí přibližně 20 kubických metrů kvůli preventivnímu uvolnění prostor v nádrži.


„Hladina je asi 40 centimetrů pod kótou přelivu, plánujeme ji snížit o dalších asi 60 centimetrů. Oslava pod přehradou proto bude mít zatím konstantní průtok kolem 20 kubických metrů,“ řekla dispečerka Povodí Moravy Jana Pagáčová.


V povodí řeky Jihlavy panuje normální stav, nevyskytly se žádné enormní srážky jako v minulých dnech, které by zvedly hladinu toků. „Stále však platí výstraha vydaná Českým hydrometeorolo­gickým ústavem, až do neděle je nutná pohotovost pro případ možných přívalových srážek,“ upozornila Pagáčová.



Zdroj: iDNES.cz
Info: por. Ing. Lukáš Marvan – tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje


-kaw-

Sdílet