Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v kolínském kovošrotu byl vyhlášen druhý poplachový stupeň

V úterý 10. dubna byl krátce před půl pátou odpoledne na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen z Kolína požár kovového odpadu ve firmě zabývající se jeho recyklací.

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče z Kolína, jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Starý Kolín a Veltruby a podnikové hasiče z Lučebních závodů Draslovka Kolín. Už během jízdy k zásahu bylo z důvodu velkého výskytu černého kouře zřejmé, že půjde o větší požár. Velitel zásahu proto rozhodl o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a požádal o posily. Na místo tak postupně vyjely ještě jednotky HZS stanice Ovčáry – TPCA, podnikových hasičů Paramo a.s. Kolín a sboru dobrovolných hasičů Pečky.

Při příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že požár je už plně rozvinut a zasáhl několik metrů vysokou haldu nadrceného elektroodpadu na ploše zhruba 25 × 25 metrů. Hasičům se podařilo pomocí čtyř C proudů a vysokotlaku zabránit rozšíření plamenů na další hromady odpadu a drtičku. Následovalo několikahodinové dohašování požáru, které také probíhalo v dýchací technice. K zefektivnění zásahu byl využit speciální bagr, s jehož pomocí byla celá hořící hromada přeházena a dohašena.

Protože pří požáru docházelo k velkému výskytu kouře, bylo informováno vedení města, které pomocí místního rozhlasu opakovaně vyzývalo obyvatele, aby hlavně v oblasti Zálabí nevětrali a zbytečně nevycházeli ven. O události byli informováni i pracovníci České inspekce životního prostředí.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat krátce po půl osmé. Vzhledem k tomu, že v místě požáru se nenacházel žádný hydrant, bylo nutné hasební vodu dopravovat kyvadlově pomocí hasičských cisteren. Úplná likvidace požáru byla ohlášena krátce před osmou hodinou večerní.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1,2 mil. korun – a to hlavně na drtičce. Uchránit se podařilo majetek v částce 8,5 mil. korun. Jako nepravděpodobnější příčina vzniku požáru se podle vyšetřovatele jeví technologická závada při drcení odpadu.

Požářiště bylo průběžně kontrolováno až do středečního odpoledne, kdy byla po závěrečné prohlídce událost uzavřena.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet