Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněného chlapce u nehody uklidnil dráček Hasík

Dráček Hasík z rukou hasičů pomohl včera, 6. 7. 2009 odpoledne překonat stres z dopravní nehody na dálnici 1,5 letému chlapci. Dítě jelo s rodiči v autě, které před 14. hodinou havarovalo na 170. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Vozidlo Citroen Xsara Picasso zřejmě kvůli defektu pneumatiky vyjelo z jízdní dráhy a skončilo převrácené na střeše v příkopu.

Dítě jelo s rodiči v autě, které před 14. hodinou havarovalo na 170. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Vozidlo Citroen Xsara Picasso zřejmě kvůli defektu pneumatiky vyjelo z jízdní dráhy a skončilo převrácené na střeše v příkopu. V poškozeném autě s rozbitými okny byli kromě 1,5 letého chlapce zraněni i oba rodiče dítěte – 31letý muž a 29letá žena. Stres z nehody hasiči chlapci zmírnili darováním plyšového dráčka Hasíka – maskota preventivně výchovného programu HZS Jihomoravského kraje. Původně vyděšený chlapec se s plyšovým dráčkem v ruce začal usmívat.

Nehoda byla hasičům ohlášena ve 13.46 hodin, na místo vyjely jednotky ze stanic v Rosicích a v Bauerově ulici v Brně a také ze stanice ve Velké Bíteši v Kraji Vysočina. Na pomoc účastníkům nehody z letiště v Brně vyletěl i vrtulník Bell 412 s hasiči – leteckými záchranáři. Ti ale po průzkumu na místě zasahovat nemuseli, protože následky nehody již odstraňovaly ostatní jednotky HZS.

Hasiči poskytli všem zraněným předlékařskou pomoc a pomáhali zdravotníkům při jejich dalším ošetřování a nakládání do nosítek k transportu do nemocnic v Brně. Na vozidle hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Únik provozních kapalin z auta nebyl zjištěn. Hasiči také řídili dopravu, která byla omezena do jednoho a později do dvou jízdních pruhů. Po dobu přistávání a startu vrtulníku byla dálnice přechodně uzavřena v obou směrech.

Po vyšetření dopravní nehody hasiči havarované vozidlo převrátili zpět na kola a pomohli naložit k odtahu. Povrch dálnice uklidili od střepů, úlomků a nečistot.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet