Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Projekt „Hasiči pro školy“ odstartoval, bezplatně míří do všech základních škol

Je něčí život, zdraví nebo majetek v ohrožení? Nevíš si rady a potřebuješ pomoc profesionálních záchranářů?

Kolik lidí denně v České republice se náhle ocitá v situaci, kdy si klade tuhle otázku? A kolik se v ní ocitá dětí? Dokáží se ve chvíli, kdy se nečekané události valí, správně rozhodnout? A co v tom rozhodování hraje důležitou roli?

K tomu nejsilnějšímu a nejúčinnějšímu patří vše, co se člověk naučil už jako dítě. A proto je tu projekt HASIČI PRO ŠKOLY.

Web projektu: www.hasiciproskoly.cz

Hasičský záchranný sbor ČR dne 13. dubna 2018 u příležitosti Dne požární bezpečnosti představil a odstartoval v Základní škole Elišky Krásnohorské v Ústí nad Labem vzdělávací projekt Hasiči pro školy do výuky žáků druhého stupně základních škol ČR.

Hasiči pro školy jsou dílem koordinátorů preventivně výchovné činnosti Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje a Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje a spolupracovala na něm Policie ČR – ředitelství PČR Ústeckého kraje a Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje.

Představení projektu, nad kterým převzalo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, a financoval jej Ústecký kraj, se zúčastnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, náměstek generálního ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost plk. Ing. Daniel Mikloš a náměstek ústředního školního inspektora PhDr. Ondřej Andrys, MAE.

Dále pak ředitel HZS Ústeckého kraje plk. Ing. Roman Vyskočil, ředitel HZS Zlínského kraje plk. Ing. Vít Rušar, a hlavní autoři projektu: por. Ing. Iva Karafiátová, koordinátor preventivně výchovné činnosti HZS ÚK, por. Ing. Adam Fuksa, koordinátor preventivně výchovné činnosti HZS ZLK.

Přítomní byli svědky první živé výuky prostřednictvím projektu Hasiči pro školy v deseti třídách druhého stupně školy.

Projekt pod názvem „Hasiči pro školy“ obsahuje výukový materiál pro podporu vzdělávání v oblasti Ochrany člověka za mimořádných událostí a běžných rizik.

Projekt je zacílen na žáky základních škol a jejich učitele, kdy si prostřednictvím interaktivních prezentací, doplněných videoukázkami, fotografiemi a úkoly, zábavnou formou přiblíží problematiku ochrany člověka, jeho života, zdraví i jeho majetku.

Odborníci z řad Hasičského záchranného sboru ČR reagují na dlouhodobou absenci kvalitního a zejména komplexního výukového materiálu pro danou cílovou skupinu.

Pro každý ročník je vytvořeno 5 hodin z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva (celkem tedy 20 výukových hodin). Součástí každé hodiny je interaktivní prezentace, pracovní list pro děti a metodická příručka pro učitele.

Materiál plně reflektuje závazné požadavky na výuku dané problematiky, zároveň je logickou a odbornou součástí komplexního vzdělávacího rámce vzdělávání na základních školách.

Projekt hasiči pro školy je dostupný zdarma pro všechny školy v České republice.

V prostorách školy byl, jako dík Základní škole Elišky Krásnohorské za spolupráci na projektu, uspořádán projektový den IZS, kde se na 16 stanovištích představil Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje, Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet