Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kobit dodal hasičům ve Struhařově Tatru Force, budoucí osud Josefiny určily „sudičky“

Společnost Kobit-THZ dodala hasičům ve Struhařově cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Force, její slavnostní předání proběhlo v sobotu 14. dubna 2018 před místní hasičskou zbrojnicí.

Z garáže vozidlo za 7.605.455 Kč včetně DPH vyjelo krátce po patnácté hodině za přítomnosti občanů, členů okolních jednotek, zástupců Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a samozřejmě struhařovských hasičů a představitelů obce.

Automobil byl financován díky 90% dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. Cílem projektu bylo zvýšení připravenosti a akceschopnosti JSDH Struhařov pro řešení mimořádných událostí v exponovaném území s výskytem extrémního sucha.

Vítám milé občany struhařovské a všechny přátele a kamarády, kteří se přišli zúčastnit dnešní slavnostní akce – uvedení do provozu nového hasičského vozu. Tatru uvidíte až za chvíli, protože ji skrýváme – je tak hezká, že vám vyrazí dech.

Hasičům moc přeji, aby jim Tatra dělala nejen radost, ale sloužila k tomu, k čemu má. To jest k ochraně osob, zdraví, majetku, ku pomoci bližním a aby se s autem sžili stejně tak, jak byli sžiti s původní, ve své době jistě krásnou a milovanou, původní Tatrovku. O tu se vydrželi starat celých 50 let,

uvedla starostka obce Dagmar Zajíčková.

V obci Struhařov byl založen 1. března 1895 dobrovolný hasičský sbor. U založení bylo podle dochovaných dokumentů 12 místních občanů.

Jednotka je v rámci plošného pokrytí sil a prostředků zařazena do kategorie JPO III a je předurčena i pro zásahy mimo katastr obce Struhařov. V I. stupni poplachu zasahuje kromě Struhařova i v obcích Zvánovice, Louňovice, Svojetice a Klokočná.

Jak je zmíněno v informacích o jednotce a sboru, v roce 1895 stálo u založení dvanáct lidí. Čtyři muži se jmenovali Josef a právě na jejich počest byla Tatra pojmenována jako „Josefina“.

Krátce po vyjetí cisterny z garáže k ní přistoupili staří členové jednotky, včetně původního velitele, aby jako „sudičky“ popřáli do života to nejlepší. Čeká ji tak osud plný šťastných zásah, vzorné údržby a bezstarostné jízdy. Samozřejmostí je také dovezení hasičů tam i zpět bez újmy na zdraví.

Kdysi jsem o struhařovských dobrácích napsala, že jsou trošku blázni a snílci, protože dělají pro druhé nezištně spoustu věcí. Ale kromě toho bláznovství a snů jsem u nich vypozorovala ještě jednu zvláštní vlastnost – tu jsem si pro sebe nazvala jako „hasičská infekce“.

Tato infekce se šíří do morku kostí, probíhá i genetikou a je pro mě záhadou, jak vznikla. Nicméně člověk se s ní rodí, člověk s ní žije a nedá se léčit. Bohudík. Jsme rádi, že ji naši hasiči mají,

pronesla na akci místostarostka obce Lenka Šourková.

Podvozek

Tatra Force je třínápravový terénní speciál s možností pohonu všech kol a uzávěrkami všech diferenciálů. Kabina je čtyřmístná, vybavená nezávislým naftovým topením. Na její levé straně je 24V zásuvka pro dobíjení akumulátorů a samostatný přípojný bod pro doplňování tlakového vzduchu.

Pohonné ústrojí sestává ze vzduchem chlazeného vidlicového osmiválce Tatra o výkonu 325 kW a poloautomatické čtrnáctistupňové převodovky.

Vozidlová radiostanice je analogová, její druhé obslužné místo je v zadní části u ovládacího panelu čerpacího zařízení. Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice, v dalších dvou ruční svítilny. V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery.

V přední části je v podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 35 kN a jištěním proti přetížení. Pod ním je kropící lišta.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou do hloubky až 1 200 mm.

Nástavba

Karoserie nástavby je modulová, přední a zadní skříně jsou z hliníkových profilů a olepeny plechem, mezi nimi je uložena nádrž na vodu a pěnidlo z nerezavějící oceli. Tatra v ní uveze 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Aktuální množství hasiva signalizují LED stavoznaky na obou bocích vozu.

Na horní pochozí plošině nástavby je přípojný bod pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu a umožňuje provoz jak v nízkotlakém (10 barů) tak ve vysokotlakém režimu – tedy při 40 barech.

Obec Struhařov se nachází v okrese Praha-východ ve Středočeském kraji. Rozkládá se asi 31 kilometrů jihovýchodně od centra Prahy a devět kilometrů jihovýchodně od města Říčany. Žije zde přibližně 800 obyvatel.

Sdílet