Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ 2009: I o prodlouženém víkendu hasiči kraje Vysočina v souvislosti s povodněmi nezaháleli

I když se během víkendu počasí trošku umoudřilo, odstraňování škod způsobené přívalovými dešti pokračovalo. Pracovalo se i na protipovodňových opatření.

I když se během víkendu počasí trošku umoudřilo, odstraňování škod způsobené přívalovými dešti pokračovalo. Pracovalo se i na protipovodňových opatření.

V pátek 3. 7. se HZS kraje Vysočina podařilo vyřídit žádost o zapůjčení 100 ks vysoušečů ze Správy státních hmotných rezerv ČR. Ty byly v podvečerních hodinách převezeny do Jihlavy a začala jejich distribuce do jednotlivých okresů na centrální stanice hasičů. Jejich distribuce pokračovala i během soboty 4. 7. Vysoušeče jsou k dispozice obcím, které byly zasaženy přívalovým deštěm. Ty mohou o ně požádat prostřednictvím starosty obce a hasiči je do obce převezou. Vysoušeče jsou zapůjčeny na dobu neurčitou – do té doby, kdy budou potřeba, potom budou vráceny zpět. Vedle vysoušečů jsou na stanicích v kraji k dispozici i dezinfekční prostředky.

Velké pracovní nasazení panovalo v sobotu 4. 7. v obci Poříčí u Přibyslavi, která byla tento rok již po několikáté „vyplavena" vodou z přívalových dešťů. Od rána zde kolem padesáti lidí – dobrovolní hasiči z Přibyslavi a Poříčí, profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu, obyvatelé Poříčí a představitelé obce Poříčí a města Přibyslav, pracovalo v rámce preventivních opatření na stavbě protipovodňové hráze z pytlů naplněných pískem. Hráz má sloužit k regulaci toku vody tak, aby nezatopovala obydlí a hospodářské objekty, ale aby odtekla do řeky Sázavy a nezpůsobovala škody.


Info: Denisa Vrbová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina


 -wap-

Sdílet