Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ 2009: Přesun Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín do Ústeckého kraje

Dnes 7. července 2009 se přemísťuje odřad Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín do Ústeckého kraje na provádění likvidačních prací na území postiženém povodněmi. Prahou budou projíždět mezi 15 a 16 hodinou.

Hasiči vyjíždějí k takzvaným bleskovým povodním téměř po celém území České republiky. Výjimkou nebyl ani prodloužený víkend. Hasiči provádějí likvidační práce na povodněmi postiženém území a na územích průběžně zasaženými bouřkami a lijáky provádějí záchrany osob, evakuaci a další činnosti spojené s obnovou území a nouzovým zásobováním obyvatelstva.

Ve třech nejvíce postižených krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském vrcholí likvidační práce na které byly během víkendu nasazeny stovky hasičů i vojáků a několik desítek kusů techniky.

Příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín jsou nasazeni v Moravskoslezském a Jihočeském kraji s těžkou technikou. Je plánován jejich výjezd do Ústeckého kraje.

Činnost prováděná na místech po povodních se týká především budování a zpevňování hrází, čištění vodních toků, kanalizací a vodních nádrží, odstraňování nánosů z domů a komunikací, odvážení a skládkování odpadů, likvidace sesuvů půdy, zásobování pitnou vodou.

Práce komplikuje velké podmáčení půdy, které v mnoha místech neumožňuje nasazení těžké techniky.

Ke krajům zasaženým bleskovými povodněmi přibyl kraj Ústecký, Plzeňský a kraj Vysočina. Na místech zasahovalo celkem téměř šest desítek jednotek požární ochrany.

Ze Správy státních hmotných rezerv a Hasičského záchranného sboru ČR jsou distribuovány podle požadavků vysoušeče, vodní tlakové čističe, ženijní nářadí, dezinfekční prostředky.

MV-generální ředitelství HZS ČR i nadále realizuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, spolupracuje úzce s Armádou ČR, Správou státních hmotných rezerv, Ministerstvem životního prostředí a s postiženými kraji.

V důsledku povodní je evidováno poškození 915 objektů na Jesenicku a 562 objektů na Přerovsku, Moravskoslezský kraj zaznamenal poškození 969 objektů, Jihočeský kraj 528 objektů a 7 mostů a v kraji Vysočina 172 objektů. V Ústeckém kraji nebyly poškozené objekty zatím vyčísleny.

Za dobu, kdy území České republiky postihují povodně a bouřky (od 24. června 2009) bylo zachráněno 226 osob, evakuováno 1 608 osob a usmrceno 13 osob, jedna osoba je pohřešována.

V Ústeckém kraji byl dnešním dnem vyhlášen stav nebezpečí pro území ORP Děčín a to v jeho částech – Srbská Kamenice, Benešov nad Ploučnicí, Jánská, Dolní Habartice, Horní Habartice, Kerhartice, Markvartice, Veselé, Merboltice, Valkeřice, Děčín, Česká Kamenice a Hřensko. Dále je stav nebezpečí vyhlášen pro správní území obce Lipová. Tento stav nebezpečí platí od 16,00 hod. dne 6.7. 2009 do 24,00 hod. dne 13.7. 2009.



Info: kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-wap-

Sdílet