Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový systém mikroemulzního praní zásahových oděvů je zároveň vydezinfikuje, nabízí ho společnost PROBO-NB

Při požáru se zásahové oděvy hasiče kontaminují popelem a toxickými zplodinami vznikajícími při hoření různých látek, při autonehodách přichází do styku s biologickými látkami (krev, viry, tělní tekutiny, apod.)

Hasiči jsou tak denně vystaveni riziku poškození zdraví, protože v nekvalitně vyčištěných oděvech mohou zůstávat či se dál rozmnožovat zárodky mikroorganismů.

Látka je pórovitá a tyto nečistoty při praní běžnými pracími prostředky zůstávají uvnitř jednotlivých vrstev oděvu a mimo jiné zanáší vlhkostní membránu oděvu, která tím ztrácí svou prodyšnou funkci.

Všechny produkty je možné zakoupit v prodejnách a e-shopu firmy PROBO-NB.
www.probo-nb.cz

Česká laboratoř, která se zaměřuje výlučně na profesionální produkty určené pro složky IZS, armádu, jaderné elektrárny apod. vyvinula jedinečný a úplně nový systém mikroemulzního praní zásahových oděvů, který tyto oděvy nejen dokonale vypere na bázi mikročástic, ale zároveň vydezinfikuje i při nízkých teplotách.

Řada „F“ byla vyvinuta na základě požadavků HZS ČR, konkrétně HZS hl. města Prahy, pod dohledem velitele čety ze stanice Praha Radotín a velitele JSDH Mokropsy pro profesionální čištění a dekontaminaci výjezdových oděvů a byla s nimi po celou dobu vývoje konzultována a testována.

Jednou z podmínek bylo použití v klasických pračkách určených pro domácnost, případně profesionálních volně nastavitelných pračkách.


Produkt F5 – mikroemulzní prací prostředek pro praní již při teplotách 15–40 °C, obsahuje dekontaminaci a je schopen při velmi krátké době praní zbavit oblek drtivé většiny potu, zašpinění, včetně toxických zplodin vznikajících z hoření.

Pravidelným používáním také zcela jednoznačně obnovuje průchodnost par membránou, která se zhoršila vlivem předešlé nesprávné údržby a vlivy agresivního potu při používání oděvu.


Řada F také zahrnuje produkt s názvem F4 – čistící pasta na reflexní části oděvu. Velmi účinně, pomocí jemného abraziva vyčistí, veškeré reflexní části oděvu.

Ty jsou po použití F4 rozjasněné a plní tak svou důležitou funkci, kterou je bezpečnost zasahujícího hasiče.


Finálním produktem z řady F je F6 – dezinfekční prostředek, který se používá v případě předchozího velmi silného znečištění oděvu, nebo znečistění biologickým materiálem. Jeho funkcí je dezinfekce celého obleku a používá se vždy jako poslední krok údržby.

Na dezinfekci rukou a těla je vhodné použít Neodekont – dekontaminační abrazivní mýdlo, které dokonale dekontaminuje pokožku těla od nebezpečných látek.

Neodekont je zařazen do bojového řádu HZS ČR a měl by být ve výbavě každého sboru pro případ zásahu s nebezpečnými látkami (ptačí chřipka, radioaktivita, a­pod.)

komerční prezentace, www.probo-nb.cz
Sdílet