Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

PF 2004 – děkujeme Vám všem

Další rok fungování serveru POŽÁRY.CZ je za námi. Pro nás všechny v redakci byl velice náročný.

Vážení přátelé, spolupracovníci a čtenáři, bez náš všech, by server Požáry.cz nemohl dobře fungovat.

Jak asi víte, server Požáry.cz je provozován občanským sdružením TRIPOS. Naše sdružení bere server jako vlajkovou loď svého působení. Byl to také první počin sdružení v jeho historii. Po spojení několika serverů v oblasti PO jsme se rozhodli udělat pro Vás stránky, ke kterým se budete každodenně vracet. Stránky, které budou aktuální, věcné, nestranné a plné zajímavých článků a fotografií.

Když se na uplynulý rok podívám, vidím hodně práce, ale server má takové možnosti, že se nám sebekriticky řečeno podařil jen zlomek toho, co bychom vlastně chtěli. Je to více méně dáno počtem lidí, kteří pracují pro server. Stálých členů je 4–6, další přispívají jen sporadicky, ale přece. Vzhledem k tomu, že každý z nás má své osobní problémy, musí chodit do práce a vše dělá zcela zdarma, je i tak za námi kus dobré práce. Snažíme se ze všech sil udržet server nad vodou, udržet mu sledovanost (která mezi námi stále stoupá), udržet aktuálnost a jakousi profesionální formu. Věřte, že to stojí mnoho sil a psychického vypětí. Proto také došlo k několika významným změnám.

V našem sdružení proběhla menší krize mezi členy. Já osobně jako ředitel sdružení, resp. serveru jsem nabídl svou funkci ostatním kolegům, protože jsem některým problémům nedokázal zabránit. Stále se prý ale těším důvěře ostatních a tak jsem po jejich naléhání ve funkci zůstal. Uvidíme v budoucnu, protože mám také na starost získávat finance pro server a těm se nám kriticky nedostává.

Jak jste zaregistrovali, ze serveru odešel Jiří Vítek, král hasičského internetu. Snad ho k odchodu vedlo opravdu moc práce v zastupitelstvu na Praze 8. Ale jak se říká, všechno špatné k něčemu dobré, sám přispěl k určitému uvolnění vztahů mezi členy a jen zkušený profesionál dokáže odejít v ten pravý čas. Já osobně jsem s ním v kontaktu a jak sám potvrdil, bude s námi dále spolupracovat, minimálně na akci IRON FIREMAN.

Na post šéfredaktora se přesunul Luboš Samec, člověk, který jako jediný zůstává srdcem serveru. Když už ruce a nohy přestávají někdy sloužit, on stále drží tělo serveru při životě. To, že si na stránkách můžete každodenně číst něco nového je hlavně jeho zásluha.
Finance přebral Radek Kislinger, který bude mít teď hodně práce doma, protože čeká s manželkou miminko a to zabere hodně času, kterého už tak má Radek kriticky málo.
Stálicí je Michal Bruner, který píše pravidelně a dobře. Jan Kostík se stal „profíkem“ u pražských hasičů, ale fotografování mu zůstalo a naše reportáže ilustruje původní fotografií. Navíc by měl od 1.1. 2004 přejít na oddělení dokumentace HZS Praha a tak se můžete těšit na jeho fotky ze zásahů směny A.

Náš webmaster Josef Pajskr začíná připravovat zásadní novinky a má a bude mít vždy dost práce. Samozřejmě je potřeba zdůraznit, že začali přispívat také někteří registrovaní uživatelé, kteří nám velice pomáhají alespoň touto formou udržet zajímavost serveru.

Jistě jste si všimli několik změn na serveru, jako například to, že Hasičské noviny a časopis Alarm revue mají na našich stránkách samostatný prostor. Opět jsme získali partnerství s veletrhem PYROS, kde budeme také prezentování v samostatném stánku. Myslím, že se velice povedl druhý ročník soutěže IRON FIREMAN, kde soutěžily mezi muži 3 ženy, z toho hasič a hasička z Londýna. Vyhlásili jsme také soutěž MISS profesionální hasička, velice sledovaná a úspěšná soutěž, která nám zvedla sledovanost. Uvidíme jak jí bude konkurovat naše nová soutěž o nejkrásnější hasičárnu v ČR. Ve fázi příprav je soutěž řidičské zručnosti připravovaná ve spolupráci s Policií ČR –DI Praha 10. Doufejme že se podaří dovést ji ke zdárné realizaci. Samozřejmě již připravujeme třetí ročník soutěže IRON FIREMAN 2004. Dalším velice náročným úkolem bylo vybudování unikátního internetového rádia pro hasiče. Proběhlo několik zkušebních vysílání a v příštím roce bychom spolu s dobrovolnými hasiči v Praze měli rádio spustit naostro.
Připravujeme několik dalších a významných změn, které zatím nemohu prozradit, ale včas se je dozvíte, třeba na veletrhu PYROS.


I tím, že se vážení čtenáři na stránky stále rádi vracíte, přispíváte k chodu serveru. Dáváte nám stále tu potřebnou motivaci, že je o naše příspěvky zájem, že nás sledujete, že naši práci oceníte. Dali jsme Vám za to možnost diskutovat a vyjadřovat svobodně své názory, dali jsme Vám za to rádi svůj volný čas a budeme to dělat minimálně další rok. V poslední anketě jsme Vás požádali o hodnocení našeho serveru a dopadlo to nečekaně dobře. Průměrná známka je 1,8. Bereme to jako výzvu že se dá mnoho věcí zlepšit aby jste se na Požáry i nadále rádi vraceli s vědomím že se dozvíte něco nového. Vaše podněty z komentářů i mailů samozřejmě registrujeme a na mnoha tématech se již pracuje. V novém roce se dočkáte pokračování Univerzity vyprošťování, nových seriálů o dýchací technice, přilbách a možná i o zásahových oblecích. Takže se máte na co těšit.


Upřímné poděkování patří řediteli HZS hl.m.Prahy panu Gosmanovi a celému HZS Praha včetně pana Hladíka.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem kolegům, kteří server www.pozary.cz zcela zdarma připravují nebo mu pomáhají. Všem inzerentům a sponzorům, kteří nás drží nad vodou a všem Vám, návštěvníkům stránek, protože bez Vás by nebylo nás. Děkujeme.

Celá redakce serveru Požáry.cz Vám přeje krásné Vánoce a úspěšný rok 2004.

Martin Kavka
Sdílet