Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Naši hasiči už jsou doma

Dnes před polednem se vrátila skupina pražských a královéhradeckých hasičů kteří pomáhali ve Francii.

Pražská část jednotky přijela na stanici č.3 v Holešovicích, kde je uvítal ředitel HZS Praha plk.Dalibor Gosman a za GŘ HZS ČR náměstek generálního ředitele plk.Muchna.

Naše jednotka odjela z Francie jako poslední z mezinárodních týmů, a to na žádost francouzské strany, protože česká čerpadla byla schopna odčerpat 2400 krychlových metrů vody a nevadí jim ani kaly a bláto. Činnost českých hasičů byla francouzskou stranou velmi kladně hodnocena. Velkou pozornost prý budily naše tatry které neměly problémy s průjezdem tam kde věhlasné značky končily.

Při záplavách, způsobených prudkými dešti, se v jihofrancouzském městě Arles a okolí vytvořilo jezero o ploše 54 čtverečních kilometrů. Postižen byl široký pás podél dolního toku řeky Rhôny. Živel zahubil sedm lidí a napáchal škody za 32 miliard korun, uvedly francouzské úřady.

Čeští hasiči spolu s Němci, Italy a Belgičany pomáhali francouzským kolegům jezero likvidovat. Nebylo podle Peška hluboké, jen asi 60 až 70 centimetrů. Přesto trvalo 13 dní, než se ho podařilo vyčerpat v místech, kde žijí lidé.

Plk.Gosman všem účastníkům poděkoval za úspěšnou misi a za vzornou reprezentaci českých hasičů. Je vidět že český hasič se ve světě neztratí a že máme co ukázat.

Pomohla i radnice Prahy 8 která odeslala do Francie 250 vysoušečů, které mají po loňských povodních u nás.
Sdílet