Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušníci HZS Jihomoravského kraje školili dobrovolné jednotky na zásahy u povodní

Příslušníci HZS Jihomoravského kraje školili v pátek a sobotu předurčené jednotky na úseku ochrany obyvatelstva. Tématem 5. ročníku byly zásahy u povodní. Celá odborná příprava se odehrávala na břehu horní nádrže Nové Mlýny v katastru obce Pasohlávky.

Prvním úkolem školených byla příprava týlového prostoru, kde nocovali. Osmnáct dobrovolných jednotek se rozdělilo na 6 týmů.

Prvních pět týmů prošlo stanovišti, kde si účastníci prakticky procvičili různé činnosti. Stavěli povodňové zábrany, čerpali vodu s využitím prostředků z čerpadlového kontejneru. Pracovali také na vodě, kde si vyzkoušeli výbavu z povodňového kontejneru.

Na dalším stanovišti připravili osvětlení místa zásahu ze světel ve svých výbavách a porovnali prostředky s ostatními jednotkami. Na tomto místě byli i operační důstojníci z krajského operačního a informačního střediska, kteří je seznámili se způsoby komunikace při rozsáhlých mimořádných událostech.

Představili zde i mobilní operační středisko a jejich činnost ve štábu velitele zásahu. Všichni hasiči také procvičili základy lanové techniky a práci ve výškách. Bezpečně měli dostat z vodní hladiny klády na břeh s využitím jim dostupného vybavení a bez toho aniž by museli do vody oni sami.


Šestý tým po celou dobu zajišťoval týlový prostor pro všechny účastníky. Hasiči připravili pro všechny nejen svačinu, teplou a studenou večeři, snídani a oběd, ale také celou jídelnu. V noci střežili místo výcviku a zaparkovanou techniku. Druhý den sbalili stany a připravili prostor na odjezd.

Této odborné přípravy se účastnila víc jak stovka členů dobrovolných jednotky z Blížkovic, Bořitova, Brankovic, Brna-Černovic, Brna-Slatiny, Dobročkovic, Drnovic, Chvalovic, Jabloňan, Kobylí, Moravského Žižkova, Okrouhlé, Olomoučan, Švábenic, Těšan, Uhřic, Žeravic a Židlochovic.

Na přípravě a realizaci dvoudenního výcviku spolupracovalo na pět desítek osob.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet