Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Legendární hasičský žebřík Máňa je k vidění ve Zbirohu, expozice bude otevřena v sobotu

„Jestli Máňa letos nevyhraje první cenu, tak já skáču ze skály“ říká v jedné z nejslavnějších českých komedií, Jak dostat tatínka do polepšovny, Luděk Sobota. Hasičský žebřík zvaný Máňa je jednou z dominantních ikon filmu, na jehož konci je dokonce vyslán zachránit „náčelníka horské služby“, tatínka filmového Vaška, v podání Františka Němce.

Nyní mají všichni příznivci této letní komedie a nejen ti, možnost prohlédnout si požární automobil značky Praga Grand Ebert z roku 1920 ve 4D, tedy jak se říkalo dřív – na vlastní oči.

Pověstná Máňa čeká na své obdivovatele spolu s dalšími čtyřmi hasičskými Pragovkami zapůjčenými díky laskavosti pana Emila Příhody, majitele Automozea Praga, pro stálou výstavu „Praga hasičská“ v Expozici požární ochrany v areálu Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu.

On sám také stálou výstavu pod názvem „Praga Hasičská“ ve Zbirohu otevře, a to už tuto sobotu 28. dubna 2018 ve 13 hodin.

Všichni, kdo na slavnostní otevření zavítají, se přímo z úst pana Příhody a také zakladatele Expozice požární ochrany pana Vlastimila Studeného, dozví, jak strastiplná byla cesta pragováckých exponátů až do hasičské expozice ve Zbirohu.

Kromě zbrusu nové výstavy hasičských pragovek čeká na hasičské nadšence na ploše o rozloze 4000 m2 více jak 130 exponátů historické hasičské techniky, z nichž nejstarší pochází už z poloviny 18. století.

Návštěvníci mohou zavítat do plně vybaveného krytu, určeného pro nouzové ukrytí obyvatel a do zařízeného podzemního velitelsko-štábního pracoviště v rámci unikátní expozice ochrany obyvatelstva. To, jak vypadá po požáru běžná domácnost, je k vidění v expozici vyšetřovatelů příčin požárů.

Expozice je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, vstup je zdarma.

Areál Hasičského záchranného sboru ČR najdete v ulici Pod Parkem 662 ve Zbirohu na Rokycansku.

Více informací naleznete na webu hzscr.cz nebo na Facebooku Expozice požární ochrany Zbiroh

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet