Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Fulneku se vystřídaly generace, Tatru 148 nahradilo Te­rrno

Dnes odpoledne převzali hasiči z Fulneku v areálu místní hasičské zbrojnice nový zásahový automobil, který nahradí jejich současnou Tatru 148 a omladí vozový park jednotky. Ten kromě zmíněné T148 čítá ještě AZ30 IFA, T815 CAS32 a DA VW Transporter.

Dnes odpoledne převzali hasiči z Fulneku v areálu místní hasičské zbrojnice nový zásahový automobil, který nahradí jejich současnou Tatru 148 a omladí vozový park jednotky. Ten kromě zmíněné T148 čítá ještě AZ30 IFA, T815 CAS32 a DA VW Transporter.

Novým automobilem je mezi dobrovolnými hasiči nejoblíbenější (nejčastěji pořizovaná) Tatra 815 Terrno 4×4 na hasičském podvozku 230R55. Vozidlo je poháněno vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem Tatra T3D-928–30 s mechanickým vstřikováním paliva a technologií SCR (Selective Catalytic Reduction) o výkonu 325 kW s maximálním krouticím momentem 2100 Nm, splňujícím normu Euro 5.

Nástavbu zhotovili v THT Polička. Je vyrobena z hliníkových profilů a oplechována stejným materiálem při použití technologie lepení. Samotná nástavba je pak upevněna k pomocnému rámu, který je s rámem vozidla spojen pomocí kotevních patek s pryžovými silentbloky. Skříně s příslušenstvím jsou opatřeny hliníkovými roletkami s podélnými madly, zadní dveře pro obsluhu čerpadla jsou pak standardně vyklápěcí. Rolety i zadní dveře jsou uzamykatelné. Nádrž na vodu a pěnidlo tvoří jeden celek a je svařena z nerezového plechu. Objemy nádrží voda/pěnidlo jsou v poměru 3400/210 litrů. Vozidlo je vyvedeno v červeném odstínu RAL3000, bílý pruh je pak polep reflexní fólií.

Rozmístění technických prostředků v nástavbě je – jak je většinou obvyklé – zcela podle přání a zadání fulneckých hasičů. Vozidlo se bude ještě drobně dovybavovat, nicméně v době předávání již byla většina materiálu ve vozidle uložena. Na pravé straně najdeme v prvních dvou skříních vybavení především pro zásahy u dopravních nehod – vyprošťovací prostředky, zdravotnický materiál apod. V zadní skříni pak obvyklý naviják vysokotlaku s AWG proudnicí, hliníkove bedýnky s hadicemi D a přípravu pro hadicové koše. Vzadu na výsuvném platu nad pracovištěm strojníka je uloženo mj. plovoucí čerpadlo a výstražné kužely.

V levé zadní skříni nás zaujalo uchycení hasicích přístrojů a hydrantového nástavce. Vyklápěcí konstrukci považujeme za velice dobrý nápad, usnadňující manipulaci s těžkými „hasičáky“. Hadice C pro rychlý zásah s AWG proudnicí a bedničky na drobný materiál jsou již očividně provedeny s inspirací od HZS MSK. Ale proč také ne – fulnečtí hasiči se netajili tím, že se inspirovali u již vyrobených a výborně postavených Tatrovek, nejen od HZS, ale i od dobrovolných jednotek. Nový automobil je investice na dlouhou dobu a je tedy velice vhodné jej postavit na míru potřebám jednotky. Levá prostřední skříň je pak opravdově hasičská – hadice a proudnice kam se podíváte. Za levou přední roletou pak na výsuvném platu najdeme elektrocentrálu Geko s příslušenstvím, elektrické kalové čerpadlo, nad nimi pak motorovou pilu s přetlakovým ventilátorem a halogenové reflektory s prodlužovacími kabely.

V kabině vozidla jsou pak umístěna nosítka, což je řešení, které se u hasičů docela rychle ujalo, opasky, svítilny a další drobné osobní ochranné prostředky.

Kromě VRZu, které je po obvodu vozidla doplněno osmi LED blikátky Predátor, nás na střeše vozidla zaujme jedna ne zcela obvyklá věcička – pod bílou kopulí je na pravé straně od rampy umístěn z kabiny dálkově ovládaný hledáček. Když už mluvíme o osvětlení, nemůžeme nezmínit „Chodovský“ osvětlovací stožár, umístěný na výborném místě mezi kabinou a nástavbou, kde nezabírá žádné místo navíc (ať už z vnitřku nebo ze střechy nástavby). Toto řešení se zkrátka osvědčilo.

Do služby se tato Tatra vydá za několik dní, po zajetí, dovybavení a zaškolení strojníků. Její starší sestra bude prodána dobrovolné jednotce z okolí a tam bude jistě ještě spoustu let spolehlivě sloužit. Terrno bylo dnes posvěceno i pokřtěno a vzhledem k tomu, že je dobrovolná jednotka z Fulneku stejně jako všechny ostatní JPO II okresu Nový Jičín (vyjma jediné) předurčena i pro likvidaci dopravních nehod, určitě se ve své službě nebude nudit.

Sdílet