Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Českých Budějovicích hasiči cvičně stavěli protipovodňovou­ stěnu

Dne 7. srpna 2002 začaly na území České republiky největší povodně za několik posledních desetiletí. Postiženo bylo 10 krajů, 43 okresů, zatopeno bylo 99 měst a obcí. Voda se přelila přes 300 rybníků, z toho u 23 protrhla hráze. Na likvidaci následků bylo postupně nasazeno více než 24 tisíc hasičů. Profesionálních i dobrovolných.

Jejich spolupráce je například právě u povodní příkladná, systém jejich fungování se ukázal jako ideální. Profesionální jednotky a jednotky SDH obcí jsou při záchranných a likvidačních pracích u povodní rozhodující složkou.


Zvládat dobře mimořádné události obzvláště tohoto typu však není automatické. Proto bylo na čtvrtek 26. dubna 2018 naplánováno taktické cvičení za účasti složek integrovaného záchranného systému a Magistrátu města České Budějovice, jehož cílem byla stavba mobilní protipovodňové bariéry na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích.

Operační středisko HZS Jihočeského kraje námět plánového cvičení rozehrálo již v ranních hodinách, kdy na základě rozhodnutí povodňové komise města na Jiráskovo nábřeží povolalo profesionální hasiče z českobudějovické stanice a jednotky SDH obcí Nové Homole, Jankov, Čejkovice, Srubec, Dobrá Voda u Českých Budějovic, Rudolfov, Litvínovice, Mokré a Staré Hodějovice.

Na cvičení se dále podíleli pracovníci Magistrátu České Budějovice, Policie ČR, Městské policie České Budějovice a Celního úřadu pro Jihočeský kraj.

Cvičení se zúčastnilo celkem více než padesát hasičů, Stěny, které jsou v rozebraném stavu uskladněné v přesném systému na Letišti České Budějovice, a. s., byly na Jiráskovo nábřeží dopraveny několika kamióny.

Hasiči je na místě ve spolupráci s kolegy z dalších složek zvládli v úseku od Dlouhého mostu po Nerudovu ulici postavit přibližně za dvě hodiny. Stěny po kontrole hasiči opět demontovali, přesně podle systému složili a opět odvezli a uskladnili.

Stabilní části protipovodňových stěn, které jsou na Jiráskově nábřeží napevno zabudovány a natrvalo zde zůstávají, hasiči zkontrolovali a ošetřili.

Vyhodnocení cvičení, které bylo zaměřeno především na prověření Povodňového plánu města, dovoz, výstavbu a demontáž stěny a zároveň prověření počtu potřebné techniky a osob, bude všemi zúčastněnými organizacemi řešeno v následujících dnech.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet