Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letecká puma ochromila žst. České Velenice

Dne 9. 7. 2009 byla při rekonstrukci železniční stanice České Velenice nalezena nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Tato se nacházela v prostoru rekonstruovaného třetího nástupiště.

Dne 9. 7. 2009 byla při rekonstrukci železniční stanice České Velenice nalezena nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Tato se nacházela v prostoru rekonstruovaného třetího nástupiště. Na místo byly vyslány jednotky HZS SŽDC České Budějovice, JSDH České Velenice, pyrotechnická služba PČR a obvodní oddělení PČR Suchdol nad Lužnicí.

Velení zásahu na místě události převzal velitel HZS SŽDC Č. Budějovice. Bylo rozhodnuto o evakuaci budovy České pošty a budovy železniční stanice, které se nacházely cca 40 m od místa nálezu letecké pumy. Dále byl přerušen veškerý železniční provoz a uzavřena přilehlá komunikace před žst. Poté byl ohraničen další prostor na úroveň hlavní silnice. Na místo zásahu byla preventivně povolána ZZS.

S velitelem JSDHP ŽOS Č. Velenice bylo dohodnuto uzavření přístupu na přechodovou lávku z podniku, která se také nachází v ohroženém prostoru. Na místo se dále dostavila Městská Policie. Po příjezdu pyrotechnika a prozkoumání nalezené pumy, bylo jím sděleno, že je možné že puma obsahuje chemický zapalovač který mohl být zemním strojem při výkopu aktivován, a pokud se nepovede zapalovače z pumy odstranit bude nutné tuto ve vhodné lokalitě zneškodnit odpálením. Z tohoto důvodu byla povolána dopravní služba PČR pro zabezpečení komunikací při přepravě.

Byla vybrána lokalita v lesním lomu mimo obydlenou oblast. Z tohoto prostoru hasiči vykázali houbaře a jiné osoby se zde nacházející. Pyrotechnik zahájil odstraňování zapalovačů což nakonec skončilo úspěšně. Po zabezpečení pumy pyrotechnik rozhodl že bezprostřední nebezpečí již nehrozí a proto bude puma převezena na specializované pracoviště PČR do Lišova, za asistence hasičů a zvláštních bezpečnostních opatřeních při přepravě. Z důvodu zajištění přepravy se na místo zásahu dostavila jednotka HZS JČK Třeboň , která spolu s jednotkou HZS SŽDC zajistí doprovod .

Puma byla po té naložena do pyrotechnického vozidla a v koloně vozidel IZS bezpečně přepravena do Lišova.

HZS SŽDC

-miw-

Sdílet