Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotky z druhého stupně požárního poplachu cvičily zásah v chebské průmyslové zóně

Vlivem elektro závady na svařovací lince došlo 26. dubna 2018 k požáru zařízení. Požár se rozšířil i na okolní hořlavý materiál. Během vzniku požáru došlo ke zranění a pohřešování blíže nespecifikovaného počtu zaměstnanců.

Jeden ze zaměstnanců byl navíc během evakuace zavalen bednou s odlitky, která spadla z vysokozdvižného vozíku. Další zaměstnanec pak rozlil ve skladu nebezpečných látek kyselinu sírovou, o kterou se poleptal a následně se nadýchal výparů.

Samotný požár se rozšířil do vzduchotechniky a následně i na střechu průmyslového objektu. Námět prověřovacího cvičení znamenal pro zasahující hasiče celou řadu úkolů.


Cvičení ve II. stupni poplachového plánu bylo připraveno v jedné z výrobních hal v průmyslové zóně u Chebu. Podobných objektů je v zóně celá řada.

To pro hasiče znamená jednak velký počet lidí na jednom místě, především ale velké množství technologií a hořlavých i nebezpečných látek. Z tohoto důvodu je nutné v zóně nacvičovat zásahy většího rozsahu s množstvím úkolů.

Připraveného cviční se zúčastnilo deset jednotek hasičů z Karlovarského kraje a rovněž byla prověřena spolupráce s jednotkou hasičů z německého Waldsassenu.

Hasiči museli provést průzkum celého prostoru, připravit vše pro provedení samotného hasebního zásahu, navíc provést záchranu osoby ze skladu s nebezpečnými látkami, vyproštění figuríny zavalené materiálem.

Hašení probíhalo z výškové techniky i přímo na střeše objektu. Jedním z úkolů cvičení bylo i prověření hydrantové sítě v objektu, zda je schopna dodat potřebné množství vody pro případný požár.

Celé cvičení bylo možné zrealizovat díky vstřícnosti jak provozovatele, tak majitele objektu, kterým je Accolade.

Uvědomujeme si náš díl zodpovědnosti za bezpečí v chebské zón a jsme rádi, že hasiči nacvičovali přímo u nás. Děkujeme za perfektně zvládnuté cvičení,

říká Milan Kratina, spolumajitel a CEO Accolade.

Ještě v letošním roce bude v chebské průmyslové zóně připraveno ještě jedno podobné cvičení v dalším výrobním objektu.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet