Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Zbýšově mají novou cisternu Tatra Force, financována byla z Integrovaného regionálního operačního programu

Pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů pořídilo město Zbýšov novou cisternovou automobilovou stříkačku CAS 30 na podvozku Tatra Force. Vůz za 7 802 080 korun včetně DPH dodala firma THT Polička a 90 % z ceny pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Slavnostní předání se uskutečnilo 21. dubna 2018. Předávacího ceremoniálu se zúčastnili zástupci města Zbýšova, ředitel a zástupci HZS Jihomoravského kraje, generální ředitel společnosti THT Polička, zástupci OSH SHČMS Brno-venkov, hasiči z partnerské obce Hliník nad Hronom a další významní hosté.

Poděkování patří také okolním hasičským sborům za jejich účast i s požární technikou, kterou si mohli návštěvníci akce prohlédnout.

Podvozek

CAS 30 je postavena na tatrováckém šasi Force o rozvoru 4 090 mm s připojitelným pohonem všech kol. Všechny nápravy jsou osazeny zkrutnými stabilizátory a uzávěrkami diferenciálů. Změnou tlaku ve vlnovcových pružinách lze měnit světlou výšku v rozsahu +90 až –120 mm.

Vzduchem chlazený vidlicový osmiválec o výkonu 325 kW je spojen mechanickou čtrnáctistupňovou převodovkou s poloautomatickým systémem řazení Norgren. Pomocný pohon pro vodní čerpadlo lze využít až do rychlosti 10 km/h.

Čtyřmístná kabina s topením nezávislým na chodu motoru a jízdě vybavena dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice i svítilny. V opěradle velitele vozu je integrován držák dýchacího přístroje. V zorném poli řidiče najdeme 7" displej couvací kamery, kamera pro záznam jízdy je za předním sklem.

Nad předním oknem je panel pro umístění vozidlových radiostanic – analogové i digitální – a ovládacích prvků účelové nástavby, čerpací jednotky a signalizaci stavu nárazníkové proudnice a asanační lišty.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Zpětná zrcátka jsou osazena pracovními světlomety pro osvětlení prostoru podél automobilu.

U dveří řidiče je sdružená zásuvka pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů. Při nastartování Tatry se samočinně odpojí.

V přední části vozu je na podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 50 kN, vedle něj je dálkově ovládaná lafetová proudnice o průtoku až 800 litrů za minutu a dostřiku 30 metrů. Pod nárazníkem pak najdeme asanační lištu s 10 tryskami.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Zbýšov je zařazena v kategorii JPO III/2. Zabezpečuje výjezd dvou požárních družstev o zmenšeném početním stavu (1+3) do 10 minut od vyhlášení poplachu.

Nástavba

Nástavba je modulová. Mezi přední a zadní skříní z hliníkových profilů je nádrž na hasivo z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Ta pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THT PKA 3000–250 dosahuje jmenovitého průtoku 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a 250 litrů za minutu při tlaku 40 barů. Prostor čerpacího zařízení je vybaven nezávislým topením.

CAS je vybavena datovou sběrnicí k řízení provozu účelové nástavby. CAN sběrnice (Bus) umožňuje z jediného místa zjistit informace o otevřených roletách, dveřích, sklopených stupačkách, vysunutém osvětlovacím stožáru, zapnutých výstražných světlech, o zapnutém zapalování, otáčkách motoru a mnoho dalšího, dle požadavků zákazníka.

Veškeré ovládací prvky pro ovládání nástavby pomocí CAN – Bus systému jsou integrovány pouze do jednoho přehledného, centrálního ovládacího panelu, umístěného v prostoru zadní kabiny u čerpacího agregátu.

Lafetová proudnice na horní pochozí plošině nástavby je odnímatelná.

Osvětlovací stožár lze vysunout do výšky 4 metry nad úrovní terénu, jeho hlava je osazena čtyřmi LED světlomety s celkovým světelným tokem 20 000 lumenů.

Rozměry a hmotnosti

Jako červený odstín byl zvolen pouze RAL 3000. Tatra je i s navijákem dlouhá 9 450 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 000 mm. Její provozní hmotnost je 14 500 kg.

Zbýšov je město v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Nachází se jihozápadně od Brna v Boskovické brázdě, v katastrálním území Zbýšov u Oslavan. Žije zde přibližně 3 800 obyvatel.

Sdílet