Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při střetu tří vozidel na Havlíčkobrodsku zemřel řidič osobního automobilu

Ve středu 2. května 2018 deset minut po páté hodině ranní jsme na integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali oznámení o vážné dopravní nehodě, která se stala na silnici I/38 v katastru obce Olešná na Havlíčkobrodsku.

V místě došlo ke střetu tří vozidel – osobního vozidla, dodávkového vozidla a nákladního vozidla. Na místo události vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému.

Po dopravní nehodě zůstala silnice zcela neprůjezdná a policisté museli odklánět provoz na objízdné trasy. Provoz se podařilo obnovit po desáté hodině dopoledne.

Na místo dopravní nehody vyjeli policisté z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod a poté také kompletní výjezd služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod.

Policisté ohledali havarovaná vozidla, místo nehody, vyslechli svědky a nehodu zadokumentovali. Prvotním šetřením na místě zjistili, že dvaatřicetiletý řidič nákladního vozidla značky Man začal předjíždět osobní motorové vozidlo VW Golf, ale nestihl se před toto předjížděné vozidlo bezpečně zařadit.

Když byl na úrovní předjížděného osobního vozidla, tak se objevilo v protisměru dodávkové vozidlo Ford Tranzit. Řidič nákladního vozidla se snažil zařadit se zpátky do svého průběžného jízdního pruhu za předjížděné vozidlo.

Při tomto manévru ale došlo ke střetu vozidla Man s vozidlem VW Golf. Vlivem nárazu se osobní vozidlo VW Golf přetočilo před přední část vozidla Man, poté narazilo do boku nákladního vozidla a bylo odhozeno do protisměrné části silnice, kudy v danou chvíli projíždělo protijedoucí vozidlo Ford Tranzit.

I když se řidič tohoto dodávkového vozidla na vzniklou situaci snažil reagovat intenzivním brzděním, přesto došlo ke střetu vozidla Ford Tranzit a osobního vozidla VW Golf. Následky srážky jsou tragické.

V osobním vozidle na následky těžkých poranění zemřel osmapadesátiletý řidič. Ve vozidle v době nehody cestoval sám.

Došlo také ke zranění sedmapadesátiletého řidiče z vozidla Ford Tranzit, který musel být převezen vozidlem zdravotnické záchranné služby do Nemocnice Havlíčkův Brod, kde zůstal hospitalizován.

Policisté provedli na místě nehody dechové zkoušky u řidičů dodávkového i nákladního vozidla, obě dechové zkoušky byly s negativním výsledkem.

Kriminalisté z oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod si věc dopravní nehody na místě převzali a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti a přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. V současné době budou v rámci prověřování probíhat všechny nezbytné procesní úkony.

V souvislosti s tuto tragickou dopravní nehodou policisté opětovně apelují na všechny řidiče, aby při jízdě dodržovali ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a při jízdě zbytečně neriskovali.

Někteří řidiči při jízdě spěchají, na silnicích naprosto zbytečně riskují a chovají se bezohledně, což je patrné zejména při předjíždění v zatáčkách, na horizontech či na zákazech předjíždění.

Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se náhle objevilo vozidlo, které svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují. Všichni řidiči by měli mít stále na paměti, že předjíždění je úkon, který může vždy počkat.

mjr. JUDr. Dana Čírtková
Policie ČR
Sdílet