Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně se uskutečnil dvoudenní mezinárodní výcvik v záchraně osob z výkopů

Poslední dubnový týden roku 2018 absolvoval tým vybraných jihomoravských hasičů se specializací záchrany zavalených osob a stabilizaci staticky narušených konstrukcí dvoudenní praktický výcvik, kterého se účastnili také zahraniční kolegové.

V areálu bývalé brněnské Zbrojovky, kde dochází k rozsáhlým rekonstrukcím a výstavbě, získali příslušníci HZS Jihomoravského kraje možnost vyzkoušet záchranu zavalených osob z výkopů. Lokace, resp. blízkost vodního toku a přítomnost písečných naplavenin ve vrstvách sedimentu zajistily pro výcvik reálné podmínky.

Díky výborné spolupráci se společnostmi Nová Zbrojovka s.r.o. a Demont Servis s.r.o se podařilo připravit jednotlivá stanoviště pro výcvik.

Praktický výcvik byl rozdělen do dvou dnů. První den se tým věnoval stabilizaci staticky narušených výkopů s defektem a využití taktického postupu pro dlouhý časový horizont.

Druhý den testovali hasiči nové postupy při záchraně zavalené osoby v hlubokém výkopu. Navíc museli řešit silné statické narušení stěn výkopu a stále přitékající vodu, která způsobovala další defekty, zejména ve spodní části.

K výcviku byli pozváni zahraniční hosté z jižní oblasti Walesu a členové UKISAR, kolegové ze Slovenska, příslušníci HZS Moravskoslezského a Středočeského kraje. Cílem akce bylo srovnání postupů a výsledků několikaleté práce všech zainteresovaných účastníků.


Tým jihomoravských hasičů je tvořen zástupci ze všech územních odborů HZS JmK. Z každé hasičské stanice prochází výcvikem maximálně 3 příslušníci, kteří mají za úkol předávat získané informace kolegům na směnách.

Program na vybavení hasičských stanic typu C1 (vždy jedna centrální stanice na Územním odboru) minimální stabilizační sadou tak bude nejpozději k druhé polovině roku 2019 dokončen využitím finanční podpory z Fondu zábrany škod.

Od poloviny roku 2019 tak bude na každém našem územním odboru dostupná speciální sada pro využití při těžkých dopravních nehodách, záchraně zavalených osob a stabilizaci staticky nestabilních oblastí.

ppor. Ing. Ondřej Šesták
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet