Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kůlny v Českém Krumlově se rozšířil i na okolní domy, vyhlášen byl druhý stupeň

Jako požár kůlny byl dne 2. května 2018 ohlášen požár v Rooseveltově ulici v Českém Krumlově. K požáru v 16:30 hodin vyjeli včetně výškové techniky profesionální hasiči z českokrumlovské stanice, svolána byla českokrumlovská dobrovolná jednotka.

Mezitím policisté upřesnili informaci, že hoří kolna, ale požár se rozšířil i na další dva domy. Pak společně s městskými strážníky uzavřeli silnici, aby tam mohly najíždět další vozy hasičů.

Jako posilové jednotky do Rooseveltovy ulice vyjeli dobrovolní hasiči obce Velešín a Chvalšiny a další cisterny profesionálních hasičů ze stanice Český Krumlova a také stanic České Budějovice, Kaplice a Křemže.

Na pomoc vyjela se svými cisternami také Vojenská hasičská jednotka z Boletic. V 17:46 hodin operační středisko hasičů vzhledem k rozsahu události a množství povolané techniky vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu.

Ohnisko požáru bylo skutečně v kolně. Ta stála v těsné blízkosti hotelu a rodinného domu. Požár se z kolny rozšířil na oba směry a po fasádách domů se dostal až do střech. Ničil jak podkroví domů, tak celé střechy včetně krovů.

Hasiči ihned zahájili hasební práce. V rámci průzkumu zjistili, že ani v jednom z domů nikdo není. Všichni se stihli samoevakuovat ještě před příjezdem jednotek. Nikdo nebyl zraněn.

Zásadním úkolem hasičů bylo zabránit šíření požáru na další domy. Následně po lokalizaci požáru, kdy požár likvidovalo dostatečné množství jednotek a požár byl zcela pod jejich kontrolou, hasiči pokračovali v dohašování. Kompletně zničené krovy museli hasiči postupně zbavit střešní krytiny a následně strhnout.

Další ohniska, která hasiči prolévali vodou, se našla pomocí termokamery. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 21:03 hodin.

Extrémně náročný zásah z důvodu dlouhé doby trvání, náročnosti na pohyb techniky v úzkých uličkách či dopravy vody čerpáním z Vltavy, hasiči vedli v dýchací technice.

Vytvořili několik vodních proudů, které vedli jak vnitřkem obou domů, tak z vnějšku z automobilového žebříku.

Co bylo příčinou vzniku požáru bude předmětem šetření v následujících dnech, stejně tak jako vyčíslení vzniklých škod.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet