Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze stanic okresu Zlín trénovali ve ztížených podmínkách

Po více než dvou letech se instruktoři výcviku hasičů v okr. Zlín znovu zaměřili na přípravu profesionálních záchranářů při požáru a záchraně osob z typického Baťova domku ve Zlíně.

Po více než dvou letech se instruktoři výcviku hasičů v okr. Zlín znovu zaměřili na přípravu profesionálních záchranářů při požáru a záchraně osob z typického Baťova domku ve Zlíně.

Cvičení se účastnili téměř všichni sloužící zásahoví hasiči ze Zlína, Otrokovic, Luhačovic, Slavičína i Valašských Klobouk. Nově jsme do cvičení zapojili i nácvik s vyhledáváním osob pomocí speciálně cvičených záchranářských psů a náročný průzkum si mohly vyzkoušet také vybrané jednotky sboru dobrovolných hasičů z okresu Zlín.

Cílem cvičení byla záchrana osob z hořícího rodinného domu, který byl kompletně zakouřený. V nulové viditelnosti museli hasiči včas najít ukryté dvě osoby, které představovaly figuríny pro soutěž TFA s váhou 80 kg. Instruktoři výcviku se znovu snažili ztížit podmínky průzkumu, když k ukrytí využívali různých zákoutí v domě, nábytku, výklenků apod. Zásahová jednotka přitom vůbec nevěděla, kde se v domě osoby skrývají a průzkum musel být veden ve všech místnostech, včetně sklepních prostor. V jednom případě byla např. figurína situována do pozice oběšeného, jindy zase byla ukryta pod hromadou oblečení nebo zříceného nábytku.

Přímo v domku pozoroval své kolegy velitel stanice, který používal také termokameru k monitorování pohybu hasičů a ke kontrole taktiky celého zásahu. Termokamery jsou dnes již rozšířeny i na menší stanice a po letech se stávají standardní součástí výbavy hasičů. Toto speciální a velmi drahé zařízení pomáhá nejen odhalit ohniska požáru, ale významně přispívá k urychlení nalezení osob v domě. V zakouřeném prostoru se hasiči učí rozlišovat na kameře teploty při hoření, teploty zahřátých předmětů a siluety, odhalující člověka.

Dne 13. 7. 2007 si cvičení vyzkoušela směna ze stanice Valašské Klobouky. Hasičům trvalo několik minut, než v dýchacích přístrojích pronikli do domku a na kolenou začali s průzkumem. Jednotka se rozdělila na dvě družstva a začala systematicky prohledávat dům. Jako první byla nalezena figurína v prvním patře a vynesena byla v patnácté minutě od vstupu hasičů. Dalších pět minut trvalo nalezení druhé figuríny pod schodištěm, které se při průzkumu probořilo.

Reakce a zkušenosti hasičů po skončení cvičení jsou velmi poučné. Hasiči nejvíce ocenili reálnost cvičení s absolutním zadýmením celého prostoru domu. V nulové viditelnosti jsou záchranáři odkázáni na průzkum hmatem nebo na použití termokamery. Hasiči navíc nemohli použít přetlakovou ventilaci k odvětrání domu, a tak studený filmařský dým zůstával stále uvnitř.

Dosavadní výsledky ze cvičení jsou důležité pro další výcvik a zdokonalování zásahové taktiky profesionálních i dobrovolných hasičů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet