Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácená cisterna s vápnem způsobuje komplikace na Jesenicku, hasiči staví norné stěny

Pomoc několika jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů si během odpoledních hodin 4. května 2018 vyžádala dopravní nehoda cisternového nákladního vozidla převážející vápno.

K nehodě kamionu došlo v Bělé pod Pradědem – Adolfovicích na Jesenicku. Při nehodě se zranil řidič vozidla.

Cisterna zůstala převrácena na boku a došlo k úniku nafty do vodního toku, přesněji zhruba 200 litrů do řeky Bělá. Hasiči v prvotní fázi po zabezpečení úniku provozních látek a asistenci při ošetření zraněné osoby zahájili výstavbu norných stěn.

Převrácené vozidlo s nákladem váží zhruba 45 tun a je nutné zajistit vyproštění pomocí speciálního jeřábu. V součinnosti byla také informován správce komunikací o poškozených svodidlech. Komunikace je prozatím průjezdná jen jedním jízdním pruhem.

Do řeky Bělé uniklo také větší množství vápence, které vytvořilo souvislý kašovitý povrch. Vzhledem k nastalé situaci je predikován úhyn ryb.

Hasiči o stavu na vodním toku situaci informovali starosty zasažených obcí, rovněž pracovníky životního prostředí a také osoby v rámci bezpečnostní rady.

Norné stěny po toku jsou vystaveny v Mikulovicích u splavu a v rámci mezistátní pomoci polští hasiči provedli výstavbu dalších těsně na statní hranici. O této mimořádné situaci byl také informován svaz rybářů a jeho zástupci monitorují vliv látky na ryby.

Hasiči aktuálně provádí jímání uniklé látky a předpoklad příjezdu jeřábu je k 21. hodině.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet