Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa v Semíně likviduje 14 jednotek hasičů, šíří se kořeny pod zemí

Do Semína na Přeloučsku vyjížděly jednotky hasičů v neděli 6. května v 6.42 hodin. Hořel zde les. Hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o požár hrabanky na rozloze 200 × 100 metrů a další ohnisko požáru bylo přes cestu.

Tady plameny zasáhly plochu o velikosti zhruba 100 × 20 metrů. Uzavřena byla silnice z Břehů na Strašov. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Na místě je 14 jednotek hasičů. Hasiči se střídají na proudech z důvodu náročnosti zásahu. Hrabanka se musí hodně prolévat vodou, protože se požár šíří kořeny pod zemí.

Hasiči do vody přiměšují smáčedlo, a to z důvodu lepšího průniku vody do podloží. Zásah je složitý – komplikuje ho vítr, který ztěžuje likvidaci požáru, dále je větší spotřeba pohonných hmot a ubývá smáčedlo, které se musí doplňovat.

Navíc je v místě velká hustota porostu, která urychluje šíření ohně, dále ztěžuje pohyb hasičů i dopravu hasebních prostředků k požáru. Hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody, a to z nedaleké požární nádrže v Břehách.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 11.14 hodin. Na místě je vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje příčinu vzniku požáru.

Zasahující jednotky: Profesionální hasiči z Přelouče, Pardubic a dále dobrovolné jednotky z Břehů, Zdechovic, Semína, Kladrub nad Labem, Řečan nad Labem, Lipoltic, Přelouče, Rohovládovy Bělé, Lázní Bohdanče, Strašova, Sopřeče a Vápna.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet