Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AZ 30 Camiva

Pardubický kraj představil v Praze nově pořízený automobilový žebřík AZ 30 Camiva.

Ministr vnitra Stanislav Gross spolu s generálním ředitelem HZS ČR Ing. Miroslavem Štěpánem osobně vyzkoušeli automobilový žebřík. Z třicetimetrové výšky měli možnost shlédnout veškerou vystavenou techniku a naskytl se jim i pohled na hlavní město Praha.

Automobilový žebřík byl umístěn na centrální stanici do Chrudimi a nahradí tak dosavadní žebřík AZ 30 / IFA W 50 L z roku 1973.

Technické parametry automobilového žebříku AZ 30 Camiva:
Osádka: 1+1
Podvozek: Renault-Midlum
Maximální dosah koše: 30 m
Nosnost koše: 270kg
Hmotnost vozidla: 13 tun
Výkon motoru: 184kW
Rok výroby: 2003
Cena : 13,6 milionů korun

AZ 30 Camiva byl vyroben ve francouzské továrně na hasicí techniku Camiva v Chambery.
Automobil je poloautomatický žebřík zakončený odnímatelným košem. Slouží pro zásahy technického charakteru s možností likvidace požárů do výšky 30m. Žebřík Camiva AZ 30 dále slouží k záchraně osob. Pokud se na koš připevní proudnice – tzv. deflektor, rázem se z automobilu stane hasící rameno. Camiva díky svému ramenu s košem může posloužit i k osvícení zásahu, jelikož je vozidlo vybaveno světlomety. Nejvíce se toto využívá při požárech v rafinériích apod. Rameno Camivy se může použít i ke slanění osoby do libovolné hloubky, například z mostu, dále k záchraně osob pomocí nosítek, ale může posloužit i jako lávka přes volnou hloubku pro záchranu osmi osob najednou.



nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet