Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatru Force do Ondřejova dodal Kobit, financována byla z Integrovaného regionálního operačního programu

Nová velkokapacitní cisternová automobilová stříkačka na podvozku Tatra Force dorazila do Ondřejova. Vůz za 7 656 638 korun včetně DPH dodala firma KOBIT – THZ, na financování se podílela Evropská unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

Slavnostní předání se uskutečnilo 5. května 2018 na náměstí 9. května. Součástí celodenní akce byl i průvod za starým vozidlem – Tatrou 148. Dorazila velká spousta okolních jednotek i s technikou, takže bylo na co koukat.

Před předáním obdrželi vyznamenání také dlouholetí členové místního sboru dobrovolných hasičů.

Nová cisterna na levém boku nese vzpomínku na kamaráda Jiřího Kulhánka, který tragicky zemřel při nehodě v roce 2002.

Podvozek nové Tatry

Pro cisternu byl zvolen těžký terénní třínápravový podvozek Tatra 815–7 obchodní řady Force se čtyřmístnou kabinou. Všechny nápravy jsou vybaveny uzávěrkami diferenciálů, standardně jsou poháněna zadní kola, pohon předních je připojitelný.

Motor je vzduchem chlazený, osmiválcový. Splňuje emisní normu Euro 5 a dosahuje výkonu 325 kW. Spřažen je však pouze s manuálně řazenou čtrnáctistupňovou převodovkou.

CAS je v prostoru nástupu řidiče do kabiny vybavena 24V zásuvkou pro dobíjení akumulátorů a samostatným přípojným místem pro doplňování tlakového vzduchu.

Vozidlová radiostanice je analogová, ve dvou dobíjecích úchytech najdeme ruční svítilny. V opěradle velitele je integrován dýchací přístroj Dräger PSS 3000, zbývající přístroje i náhradní láhve jsou umístěny v nástavbě.

V přední části je pod nárazníkem uchycena asanační lišta. Odolnost vůči sálavému teplu je upravena textilními návleky na rozvodech vzduchu, paliva a elektroinstalace.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů. Na její horní pochozí plošině je přípojný bod pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

V nádrži na hasivo, která tvoří jeden celek, veze Tatra 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu.

Sdílet