Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Profesionální a dobrovolní hasiči cvičili s vrtulníkem

Dne 15. července 2009 se ve Středočeském kraji v obci Senohraby uskutečnilo instrukčně metodické zaměstnání „Výcvik v plnění bambi vaku". Cvičení se v dopoledních hodinách zúčastnili, v rámci IMZu, velitelé ze stanic, HZS Středočeského kraje, Kolín, Říčany, Český Brod a Ovčáry. Původně bylo plánováno zahájení cvičení v 9,00 hodin, ale díky nepříznivému počasí byl odložen start vrtulníku z Ruzyňského letiště.

Jakmile se počasí umoudřilo, na obloze se objevil vrtulník Bell 412. Po přistání vrtulníku bylo provedeno školení členů obsluhy plnících proudů, následovalo zavěšení bambi vaku pod vrtulník a mohlo se vzlétnout. Od připravené CAS 32 Tatra 815 byly nataženy dva B proudy a skupinky po čtyřech velitelích se pomalu připravovaly pod vrtulník k samotnému plnění. Každý z velitelů si vyzkoušel, že to není jednoduché být pod vrtulníkem. Po úspěšných shozech následovala malá pauza na oběd.




Mezi tím se na místo cvičení začali sjíždět starostové obcí a velitelé jednotek JPO II a III územního odboru Kolín z obcí: Týnec nad Labem, Starý Kolín, Pečky, Kostelec nad Černými lesy, Senohraby, Doubek, Ondřejov, Poříčany, Turkovice, Říčany a Mnichovice. Pro většinu z nich to bylo vůbec první setkání a práce s vrtulníkem, pro starosty obcí pak ukázka, jakým výcvikem velitelé jejich jednotek prochází. Samozřejmě, že i v tomto případě proběhlo nejprve zaškolení všech členů a následně si to každý na vlastní kůži vyzkoušel.

Cvičení bylo jistě nezbytným přínosem pro všechny zúčastněné.

Velké poděkování patří i majitelům pozemku, který na svém pozemku výcvik povolil a posádce vrtulníku, která trpělivě školila a prováděla ukázky.


-swo-

Sdílet