Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prezentace firmy BMD u ZAHASu

V pátek 10. července jsme se zúčastnili prezentace firmy BMD v sídle firmy ZAHAS s. r. o. Chorvatská firma BDM (má pobočky v Chorvatsku a Slovinsku) se zabývá především výrobou požárních automobilů – z jejich produkce pochází některá vozidla, která u nás ZAHAS nabízí. Firma BMD však tentokrát prezentovala především armatury a několik agregátů.

V pátek 10. července jsme se zúčastnili prezentace firmy BMD v sídle firmy ZAHAS s. r. o. Chorvatská firma BDM (má pobočky v Chorvatsku a Slovinsku) se zabývá především výrobou požárních automobilů – z jejich produkce pochází některá vozidla, která u nás ZAHAS nabízí. Firma BMD však tentokrát prezentovala především armatury a několik agregátů. Většina prezentovaných výrobků byla ve stádiu prototypu a přímo při prezentaci padaly návrhy na jejich vylepšení.

Prvním představeným výrobkem byl agregát pro hašení vodou, pěnou a – u nás neobvykle – proudem vzduchu. Třetí zmiňovaný způsob je určen především pro hašení vysoké trávy, kdy vzduch „odřezává“ plameny. V případě nutnosti zchlazení není problém přepnout na vodu a dané místo prolít. Výhodou tohoto zařízení je především benzínová nádrž obtékaná vodou, což umožňuje přepravu ve vrtulníku (podle chorvatských předpisů jinak motorové agregáty vrtulníkem přepravovat nelze). Nádrž je na 14 litrů vody nebo pěnidla (v případě hašení pěnou je nutno agregát připojit na externí vodní zdroj). Tlakový vzduch u tohoto zařízení není získáván kompresorem, ale pomocí ventilátoru. V Chorvatsku je zvykem i při lesních požárech používat pěnu a to nejen na hašení, ale především jako prevenci před dalším šířením plamenů.

Dalším výrobkem, který firma BMD předvedla, byla pěnotvorná proudnice s integrovaným přiměšovačem Pelikán na střední pěnu. Dvoulitrová nádobka na pěnidlo je přímo součástí proudnice a z jejího obsahu se vyrobí 2500 litrů pěny.

Po ukázce pěnotvorné proudnice přišel na řadu výkonný monitor Gejzír s vyměnitelnou hlavicí. Vodu do něj lze dodávat jednou nebo dvěma hadicemi B, při plnění dvěma B je s monitorem možno manipulovat pouze ve vyznačeném zeleném poli, aby bylo zabráněno jeho možnému převrácení. Při plnění jedním B je k dispozici celý manipulační rozsah. Do monitoru lze jednoduše integrovat přiměšovač a dodávat na požářiště pěnu. Maximální průtok je 1200 litů za minutu, hmotnost pak 17 kilogramů.

Z drobností, které se na ukázce rovněž objevily, můžeme znínit vysokotlakého „krtka“ na hadici D, pomůcku pro zaškrcení hadice stejného průměru pod tlakem (vzhledem k zaměření Chorvatů na likvidaci lesních požárů jsou hadice D vidět velmi často, stejně jako se toto řešení postupně rozšiřuje i u nás – alespoň tedy u jednotek, které se s lesními požáry setkávají častěji) nebo vak s dvojčinnou proudnicí, pro hašení v místech bez přístupu k vodnímu zdroji. Nemůžeme vynechat ani mechanické zachycovače airbagů, teleskopickou tlumici, turbínové ponorné čerpadlo nebo navíječku hadic B a C.

Dále se zástupci společnosti BMD věnovali proudnicím. Předvedli mlhovou proudnici Monsoon, kterou pak jednoduchou výměnou hlavice přestavěli na proudnici kombinovanou (turbo) a dále představili kombinovanou proudnici GUN, s možností nasazení pěnotvorného nástavce.

Z agregátů byl k vidění vyvíječ lehké pěny Gremlin (číslo napěnění 250), na kterém bylo předvedeno i hašení vodní mlhou. BMD má ventilátor v tomto agregátu poháněn Peltonovou turbínou, což je princip odlišný od agregátů typu Papin firmy Zahas, jejichž zástupci byli na prezentaci taktéž předvedeni. Zajímavým byl ventilátor poháněný elektrickým motorem, jelikož tento systém není u hasičů příliš rozšířen. Druhým velmi zajímavým pohonem byl ventilátor roztáčený hydro-turbínou. Výhodou tohoto řešení je nejen tichý chod, ale i možnost použití ve výbušném prostředí popřípadě v prostředí zakouřeném, kde se spalovací motor již nedostatkem vzduchu dusí.

U firmy Zahas při testování dodávky pěny svými agregáty za pomoci rukávů dostali pěnu na vzdálenost sto metrů a taktéž bez problémů do prvního poschodí.

Vrátíme-li se k výrobkům firmy BMD, najdeme zde ještě přenosný naviják s pohonem na motorovou jednotku řetězové pily. Z té se sundá lišta a pila se nasadí do připraveného úchytu na navijáku. Prezentovaný naviják měl tažnou sílu 600 kg. Zahas dodává standardně verzi o síle 1000 kg. K ní je dodávaná sada dvou kladek, HZS MSK si kupuje kladky čtyři, aby dosáhli co největší tažné síly. Z nedávné praktické zkušenosti můžu potvrdit, že je tento prostředek výborným pomocníkem v místech, kam se nelze dostat s navijákem zásahového vozidla.

Zahas dále předvedl vysokotlaké hasící zařízení Rapid 70/40, určené především pro zástavbu do hasičských automobilů. Jeho hmotnost – 110 kg – však umožňuje i částečnou přenosnost. Zdrojem tlakové vody u tohoto zařízení je samonasávací membránové čerpadlo KAPPA 75 VA vybavené regulačním ventilem a manometrem výtlaku. Zařízení je standardně vybaveno vysokotlakým přiměšovacím zařízením a průtočným vysokotlakým navijákem o délce hadice 50 m.

Posledním agregátem, o kterém se zmíníme, je KATAMARO 1300/4 (popř. 1600/4,5). Jedná se o netradiční plovoucí čerpadlo se dvěma plováky, jejichž regulační systém, který mění sací výšku, vztlak i přepravní rozměry je v současné době připraven k patentovému řízení. Na ukázce byl představen prototyp tohoto výrobku, který ještě čeká na několik úprav. Zahas předpokládá po drobné úpravě využití „podvozku“ i pro zařízení na sběr nebezpečných látek z vodního povrchu.

-kow-

Sdílet